Vranjes skräll – tar över Skövde

Slutar som spelare – blir tränare: Ska bli otroligt spännande

SPORTBLADET

Här är nästa stora landslagsstjärna som blir handbollstränare i elitserien.

Sportbladet kan avslöja att Ljubomir Vranjes, 35, redan skrivit på för IFK Skövde.

– Det finns stor potential i laget, säger han.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
SADLAR OM Ljubomir Vranjes kommer träna Skövde nästa säsong – det blir stjärnans första ledaruppdrag.

Staffan Olsson, Magnus Wislander och Per Carlén har redan gjort det. Nu kan Sportbladet avslöja att Ljubomir Vranjes blir nästa gamla stjärnspelare som går från en guldkantad spelarkarriär till att bli oprövad elitserietränare.Enligt uppgifter kommer Vranjes att ersätta kontroversielle Gunnar Blombäck som huvudtränare för IFK Skövde till nästa säsong.

– Jag har lovat klubben att inte gå ut med namn än. Jag har skrivit på och nu är det upp till dem att bestämma när de vill offentliggöra allt, säger Vranjes, som gör sin sista säsong som lagkapten i Flensburg-Handewitt.

När säsongen är över flyttar han hem med sin fru Maria och barnen William och Ester till det nybyggda huset i Kungsbacka.

”En ljus framtid”

Trots fem SM-guld med Redbergslid och intresseförfrågningar från bland andra GOG och Borås väljer ”Ljubo” att fortsätta karriären i Skövde.

– Arenan är nybyggd, det finns stor potential i laget och Skövde är en klubb med ljus framtid, säger Vranjes på frågan om vad han tycker om Skövde som klubb.

Jobba som föreläsare

– Jag har ju aldrig varit tränare, så det här blir något helt nytt för mig. Det ska bli otroligt spännande att se vad man kan göra.

Vranjes kommer att bli heltidsanställd tränare i Skövde. Vid sidan om handbollen kommer han fortsätta utveckla sin stora hobby – foto.

– Ja, det stämmer. Om ett par veckor hoppas jag ha en egen webbsida uppe och kunna få fortsätta lägga ner tid på att vara fotograf.

Sedan kommer jag även jobba som föreläsare.

I slutet av förra året valde Vranjes att tacka nej till landslaget efter att han mådde psykigt dåligt.

Han drabbades av oro, ångest och migränattacker – men är nu helt återställd igen.

FAKTA

DÅ: STJÄRNOR I LANDSLAGET NU: TRÄNARE

Staffan Olsson

Hammarby

Kom tillbaka som spelare men fick ett smärtsamt slut när knäet gick sönder. Förvandlade Hammarby från ett mediokert lag till Sveriges bästa.

Magnus Wislander

Redbergslid

Århundradets handbollsspelare lämnade Kiel 2002 för att ta över ”De vita eleganterna”. Just nu i en klubb i ekonomisk kris.

Magnus Andersson

Drott

Tog över som spelande tränare i Drott 2001. Säsongen efter gjorde han kort comeback i Nordhorn. Två år senare blev han tränare för FC Köpenhamn.

Per Carlén

HK Malmö

Flyttade förra säsongen från floppnykomlingen Malmö med sonen Oscar till tyska storlaget Flensburg-Handewitt.

Johan Petersson

Hallby

Misslyckades att ta storsatsande Hallby till elitserien. Sparkades tidigare i november och skrev då på som spelare för Alingsås.

Erik Hajas

IFK Tumba

Den gamle kontringskungen tränar just nu elitserienykomlingen Tumba.

Pierre Thorsson

Hästö IF

Avslutade spelarkarriären och blev tränare i division 1-laget Hästö.

ARTIKELN HANDLAR OM