Klubbarna vill kasta ut Bajen

Notoriskt bokslutstrul kan kosta elitlicens

Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
hacKkycklingar Hammarby är inte särkilt populära hos övriga elitserieklubbar just nu. Det är inte Staffan Olssons och spelarnas framfart på handbollsplanen som upprör utan föreningens sätt att missköta ekonomin.
SPORTBLADET

Hammarbys elitlicensstrul har startat ett jättebråk i svensk handboll.

Nu riskerar klubben att slängas ut ur handbollens elitserie.

– Det allmänna omdömet bland klubbarna är att Hammarby inte ska spela kvar om de inte skärper sig, säger liganämndens Claes-Göran Petre till Sportbladet.

Den 15 september skulle samtliga elitserieklubbar skicka in sina bokslut till liganämnden, bokslut som ligger till grund för elitlicensen för säsongen 2009/10.

För andra året i rad missade Hammarby sin fastställda deadline.

10 000 i böter

Klubben har redan straffats med 10 000 kronor i förseningsavgift. Vid klubbarnas ligaförening HEH:s möte förra torsdagen informerade liganämnden klubbarna om läget.

Efter det damp det ner ett brev till Hammarby. Klubben har två veckor på sig att lämna in sina papper – annars ryker elitlicensen för nästa säsong.

– Har vi inget underlag kan vi heller inte bevilja någon elitlicens, säger liganämndens ordförande Stefan Karlsson.

I samband med förra veckans

möte väcktes en hel del

ilska hos de övriga klubbarna när det kom fram att Hammarby återigen slarvat med sina papper.

– Det här är regler som vi kommit överens om gemensamt och då kan vi inte ha en klubb som konsekvent inte följer dem, säger en klubbledare som vill vara anonym.

”För jävligt”

Detta bekräftas av Claes-Göran Petre, som var med på mötet.

– Det allmänna omdömet bland klubbarna är att det är för jävligt och att Hammarby inte kan spela kvar om de inte skärper sig, säger han.

”En protest”

Hammarby har hittills vägrat att lämna in några papper överhuvudtaget. Klubbens ordförande Stefan Garpås säger att det rör sig om en protest, men vägrar säga vad protesten handlar om. Enligt uppgifter till Sportbladet känner klubben sig jagad av liganämnden, en nämnd som samtidigt beviljat elitlicens till ekonomiska krisföreningar som Redbergslid och Tumba.

– Du kan skriva att det är en protest, vad vi protesterar om är en intern grej inom HEH. Men ser man på klubbarnas ekonomi är det tydligt att många mår dåligt och att det är saker med elitlicensen som inte fungerar, säger Stefan Garpås.

Protesten kan stå Hammarby dyrt.

– Handlar det om en protest blir det ännu mer klockrent. Då får de definitivt ingen elitlicens, säger Stefan Karlsson.

FAKTA

om licensbråket

15 september

Elitserieklubbarnas deadline för att lämna in sina ekonomiska rapporter till liganämnden, som beviljar elitlicenserna. 13 av 14 klubbar lämnar in sina papper i tid. Inte Hammarby.

27 november

Ligaföreningen Herr Elit Handboll (HEH) har möte i Lund, tillsammans med representanter för liganämnden, i samband med EM-kvalmatchen mot Polen. Flera klubbar reagerar negativt på att Hammarby återigen missat att lämna in sina handlingar i tid. Samma dag bötfälls klubben med 10 000 kronor.

4 december

Sportbladet avslöjar att Hammarby i protest vägrar lämna in sina ekonomiska rapporter till liganämnden.

11 december

Ny deadline för Hammarby. Om klubben inte lämnat in sina papper till liganämnden riskerar man att bli av med elitlicensen och kan därmed inte få spela i elitserien kommande säsong.