Sverige vann ödesmatchen klart

Försvarsspelet nyckeln till framgång

Foto: AFP
SPORTBLADET

Ödesmatch, men särskilt spännande blev det aldrig.

Sverige krossade Österrike med 10-24.

– Det är stabilt försvarsspel i dag, säger målvakten Madeleine Grundström till TV4.

Allt annat än seger mot Österrike hade varit en katastrof för det svenska damhandbollslandslaget. Och även om nerverna tilläts spela de blågula ett litet spratt i början så var Sverige aldrig riktigt hotade. När Johanna Ahlm på straff sköt 3–1 så hade Sverige påbörjat rycket. Sverige gick ett tag ifrån till hela 8–2. Visserligen kröp Österrike så pass nära som 8–5, men då ryckte svenskorna ännu en gång till 11–5 och Österrike orkade aldrig komma ikapp.

Stor del av segern berodde på ett starkt försvarsspel och målvaktsspel för i offensiven var det långt ifrån perfekt alla gånger.

– Det känns bra att vi kan spela försvarsspel hela matchen i dag, Johanna Wiberg till TV4.

72 procent

Hon och de andra tjejerna kommer att få det betydligt tuffare på lördag då Ryssland väntar. Målvakten Madeleine Grundström kommer inte att ha en räddningsprocent på 72 procent som hon hade i första halvlek i dag.

– Stabilt försvarsspel i dag. Det gör det väldigt lätt för mig att stå där bak. Det kändes som om det var ett ungt, orutinerat lag. Ganska lätt att läsa för mig. Så kommer det inte att bli mot Ryssland, säger Grundström till TV4.

Trots att Sverige redan är klart för avancemang till nästa omgång så blir den matchen lika viktig som den mot Österrike.

Om Sverige lyckas ta poäng eller vinna skulle det se riktigt ljust ut inför fortsättningen av EM.