Positivt besked för svenska försvarsklippan

”Det kändes bra, tycker jag”

Foto: Emil Malmborg
Johanna Wiberg skadade sig mot Ryssland.
SPORTBLADET

Sveriges fortsatta öden i EM kan hänga på ett ledband.

Försvarsjätten Johanna Wibergs skada riskerar att rasera det svenska försvarsblocket.

Men beskedet efter söndagskvällens träning var positivt:

– Det kändes bra, tycker jag. Det är ju match i morgon så får väl se hur det är då, men som det känns nu är jag positiv, säger Wiberg.

Med två poäng i bagaget packade det svenska handbollslandslaget på söndagseftermiddagen upp på sitt nya hotell i Makedoniens huvudstad Skopje.

Från idyllen i världsarvstaden Ohrid har man nu hamnat i en grå halvmiljonstad, i början av 1960-talet svårt drabbad av jordbävning.

Där väntar på måndagskvällen match mot Tyskland, sedan på onsdag mot värdlandet Makedonien och mellanronden avslutas sedan för Sveriges del med match mot Kroatien på torsdag.

Wiberg frågetecken

Med en Johanna Wiberg utan skadebesvär? Det är en avgörande fråga.

– Känner väl lite när jag rör mig i sidled men inte så att jag tror att det kommer att hämma mig. Nu handlar det lite om att det hände i går och sitter lite i huvudet än, säger hon efter träningen.

Det var med knappa sju minuter kvar av den oavgjorda matchen mot Ryssland som Wiberg och Tina Flognman slängde sig efter samma ryska inspel. Johanna Wiberg fastnade med foten, vred till knät och tvingades utgå.

Enligt landslagsläkaren Sten Björnums diagnos rör det sig om ett ledband på höger knäs insida som skadats. I bästa fall kan skadan vara läkt på några dagar.

Om hon varit anfallsspelare skulle EM garanterat ha varit över för Johanna Wibergs del. Nu springer hon inte lika mycket eftersom hon i stället tillhör det fåtal spelare i världstoppen som enbart jobbar för att hålla rent framför den egna målgården. Det gör hon med besked.

Elakare svensk kvinna lär vara svår att finna.

TT: Är du likadan utanför banan?

– Nej, säger hon och skrattar. Det tror jag inte, fast det får du fråga de andra i laget om.

Håller tummarna

Förbundskaptenen Ulf Schefvert håller tummarna för att hon kan spela men är övertygad om att det svenska försvaret kan stoppa Tyskland även om centralfiguren Johanna Wiberg saknas.

– Det är ett lagspel. Vi har folk som kan gå in och spela, vi har både Tina Flognman och Sara Holmgren som har spelat jättebra också i vinter, säger Schefvert.

Några av spelarna, däribland Johanna Wiberg, tränar ett pass även under måndagsförmiddagen.

Då hoppas Ulf Schefvert att få ett definitivt klartecken när det gäller försvarets centralfigur.

– Jag avvaktar till dess och ser så att det inte sker något. Men hon är bra nu och ser ut att kunna spela, säger den svenske förbundskaptenen.

Senast de båda lagen möttes vann Tyskland i World cup i oktober med uddamålet. Gången dessförinnan var i OS när Sverige vann lika knappt. Det är alltid jämnt och ovisst när de båda lagen möts.

– Det blir nog tätt igen. Men våra chanser är absolut 50-50, säger Schefvert.

TT