Tacklas han kan hjärtat sluta slå

Behöver specialskydd efter hjärtoperationen

SPORTBLADET

Han föll ihop livlös mitt under matchen och räddades av en motståndare.

Väljer Linus Asu, 27, att göra comeback kan hjärtat sluta slå igen.

– Defibrillatorn kan slås ut om jag får en hård smäll, säger han.

Foto: FOTO: MALIN PALM
HEMMA IGEN Linus Asu är glad för all hjälp han fick.

Stavstenspelaren Linus Asu är hemma igen efter skräckkvällen när Stavsten mötte Malmö i allsvenskan. Mitt under matchen föll han livlös till marken och räddades av en motståndare som arbetade inom räddningstjänsten.

Efter mängder med undersökningar är det fortfarande osäkert vad som fick Asu att sjunka ihop.

– Förmodligen är det en hjärtmuskelinflammation som jag fått för att jag tränat när jag haft någon infektion i kroppen. Om en månad ska jag tillbaka på ett aktivitets-EKG, då hoppas jag få veta mer.

Får inte träna

Asu har fått en defibrillator inopererad nedanför vänster nyckelben och är ombedd att inte träna på en månad.

Han vet fortfarande inte om han kommer återvända till handbollen. Tacklas han kan hjärtat sluta slå igen. Defebrillatorn måste skyddas på alla sätt.

Får elpulser

– Skulle hjärtat flimra eller slå ojämnt så kan den med hjälp av elpulser få hjärtat att slå regelbundet. Skulle hjärtat stanna så sätter den in elchocker.

– Jag får kolla upp om det finns något specialskydd. För jag tror det blir svårt att få motståndarna att undvika att tackla mig. I såna fall kommer jag nog vara landslagsspelare snart.

FAKTA

Detta hände under skräckkvällen

Stavstenspelaren Linus Asu faller handlöst till marken i det allsvenska mötet med Malmö den 1 december. Brandmannen och Malmöspelaren Daniel Thysell är bara fem meter bort och sätter igång hjärträddning omedlebart.

En narkossköterska ur publiken hjälper till med hjärträddningen liksom Malmöspelaren Niklas Eriksson. Oron bland publiken blir allt större och flera personer gråter öppet innan man väljer att utrymma publiken. Spelaren har svag men oregelbunden puls.

Ambulansen anländer och defibrillator används för att försöka få i gång hjärtat. Ambulansen kör mot Malmö universitetssjukhus. Läkarna meddelar att spelaren svarar på tilltal, men att han fortfarande behöver hjälp med andning och att hålla hjärtat i gång. Senare på natten är läget stabilt.

Sportbladets artikel från 2 december