Svensklaget mutanklagat

Ahlm om uppgifterna mot Kiel: ”Låter helt otroligt”

Foto: FOTO: JOHAN BÄVMAN, MAGNUS SANDBERG, BLDBYRÅN, AP, LENNART MÅNSSON, LIVING SPORTS
Svensken Pelle Linders (mitten) i den andra Champions League-matchen mot Flensburg 2007.
SPORTBLADET

Här är nyheten som chockar handbollsvärlden.

Tyska superlaget Kiel anklagas för att ha mutat domaren i den klassiska Champions League-finalen 2007.

– Det låter helt otroligt, säger Kiel-stjärnan Marcus Ahlm till Sportbladet.

Ahlm var en av sex svenskar som var med och spelade hem Champions League-guldet till Kiel 2007. Första finalen mot Flensburg slutade 28–28.

Kiel vann det avgörande returmötet på hemmaplan med 29–27 och det är i den matchen som den polska domarduon Miroslaw Baum och Marek Goralczyk, en duo som anklagades för mutbrott i OS-finalen 2004, påstås ha tagit emot pengar för att döma till Kiels fördel.

Krismöte planerat

Anklagelserna offentliggjordes i tysk press i går och den tyska handbollens ligaförening (HBL) har redan planerat in ett krismöte i Hamburg i dag.

– Vi tar anklagelserna på största allvar och vill få klarhet i ärendet så fort som möjligt, säger HBL-chefen Frank Bohmann till Flensburger Tageblatt.

Har angett sig själv

Enligt tysk press kommer mutanklagelserna från en av de inblandade personerna som ska ha angett sig själv. Dieter Matheis, styrelseledamot i HBL, har varit drivande i frågan och har enligt egen utsago skickat ett brev till Kiels ordförande Uwe Schwenker och bett om en förklaring.

I Tyskland spekuleras det därför i att anklagelserna är en konspiration. Dieter Matheis sitter nämligen också i det ekonomiska rådet för Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen, en klubb som just nu befinner sig i en infekterad tvist med Kiel om världshandbollens största stjärna Nikola Karabatic, som har kontrakt med Kiel men vill spela för Löwen.

”Tunga anklagelser”

Frank Bohmann säger också till nyhetsbyrån DPA att han ännu inte sett några bevis.

– Det är tunga anklagelser. Vi kommer att utreda det här ordentligt i styrelsen, men än så länge har jag inte sett några pålitliga dokument, säger han.

Kiels svenska landslagsstjärna Marcus Ahlm hade inte hört talas om anklagelserna när Sportbladet pratade med honom i natt.

”Låter helt otroligt”

– Jag har inte hört ett dugg. Ingen har ringt mig om det här men det låter helt otroligt. Märkligt att det kommer nu, det har trots allt gått ganska lång tid sen vi spelade den där finalen. Men finns det frågetecken är det bra att de utreder så att man får klarhet i vad som har hänt, säger han.