Klart för EM

”Det var jäkligt skoj”

Foto: STEFAN JERREV?NG / SCANPIX
Robert Arrhenius.
SPORTBLADET

Det svenska herrlandslaget i handboll kan packa trunkarna inför EM i Österrike i januari nästa år. Sverige vann returen mot Montenegro med 29–24 (16–11) i Norrköping. och har kvar att möta Polen, Rumänien och Turkiet. Men med full poäng samt stort plus i målskillnad på fem matcher är EM-biljetten klar.

Borta i Nikic i onsdags blev det seger med 33–29.

Och totalt har detta nya svenska landslag övertygat stort i de fem matcherna i kvalgruppen.

På söndagen kunde över 4 000 i Himmelstalundshallen i Norrköping till exempel njuta av lirarna: killarna från Ystad, de två på varsin kant. Fredrik Petersen till vänster och Niclas Ekberg till höger. Och inte minst mittnian Dalibor Doder.

De bjöd på handbollsgodis. Knorrar, flipplobbar och en säkerhet i avsluten som för tankarna till fornstora handbollsdagar.

Fredrik Petersens vilja att ta lägen och akrobatiskt hoppa in i målgården.

Sammansvetsat lag

Och Niclas Ekberg, som succédebuterade mot Turkiet i höstas med tolv mål, ja han kommer att bli riktigt bra.

– Jag ska bli ännu bättre, säkrare i avsluten och bli större fysiskt, sade den gänglige 20-åringen till TV4.

Han tycket att han slarvade till sin statistik på slutet.

– Men att spela i landslaget...ja det har jag alltid drömt om. Det är en ära att få vara med. Vi har ett bra lag, vi är alla i samma ålder och håller sams och trivs ihop även utanför planen, och då blir det bra.

Palicka skadad

Söndagens match vållade alltså inga problem – trots strul under uppvärmningen. Målvakten Andreas Palicka, som skulle startat, drabbades av en bristning i baksidan av ena låret och fick bäras ut för att sedan ersättas av Per Sandström. Han var tänd och gjorde några fantastiska räddningar.

Sverige var i ledning hela matchen.

– Vi var bra länge men en period gick vi ner oss oförklarligt. Fast vi har blivit bättre på att hålla bort svackorna, sade lagkaptenen Kim Andersson.

Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson har fått en kanonstart i jobbet.

Hygglig insats i VM i januari, klart för EM nästa år och så VM 2011 hemma i Sverige då finalmatcherna ska spelas i Malmö arena.

– Nu har vi tre matcher kvar i gruppen, vi vill vinna alla och vinna gruppen, sade Lindgren.

TT