Följ EM-rysaren minut-för-minut

16.15: Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Sverige-Spanien

SPORTBLADET

Ny ödesmatch i handbolls-EM.

16.15 är det avkast mot Spanien.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby rapporterar direkt om rysaren som kan avöra OS-ödet för Sverige.

17.59 Och du Dujshebaev. Om du läser det här. Hasta la vista, Talant! Det hade varit skönt om du varit med i dag...

17.50 ”Fantastiskt skönt” säger Källman i en intervju efteråt. ”I dag visar jag att jag kan spela bra handboll”. Jo tack. Stefan Lövgren berömmer ”Jag har nästan tårar i ögonen... fantastiskt, fantastsikt..”. Jag ryser. Och på tal om rysningar. Matchen mot Tyskland i morgon blir en rysare. Bloggen kommer givetvis hänga med då också. Hoppas ni är med då. Avkast 19.20. Tomas Svensson, som spelat handboll sedan Pragvåren 1968, kan inte komma på att han varit med om något liknande förut... ”Jag minns inte det i alla fall” säger han. ”Vi hade lite tur”. Tur förtjänar man, Tomas! Vi avar nog här. Måste ringa några gamla lirare (läs Hajas, Magnus Andersson, Staffan O, Slangen) och kolla läget. Hörs i morgon! Ta hand om er.

17.49 Kim Andersson missar alltså en straff i slutminuten. Den fjärde missen för Sverige i matchen. Spanien får ett superläge att avgöra men Svensson kniper och Källman avgör. Källman – matchens lirare utan snack! Nio mål räknar jag till lite snabbt. Segern för upp Sverige på en andraplats i tabellen och i morgon väntar världsmästarna Tyskland. Efter det här känns det som om vad som helst kan hända. Sverige kan vinna, Kim Andersson kanske, kanske kan sätta en straff, Stefan Lövgren kanske spelar, Peter Jihde stoppar händerna i fickorna, Robert Perlskog gör comeback i Gladiatorerna och min chef kanske fixar en ny mobil till mig.

26-27 En helt otrolig avslutning mina vänner. Spanien tar avslut men Svensson räddar och kniper returen med fem sekunder kvar. Källman sticker och Svensson hittar honom med en 30-meterspassning (hur lång är en handbollsplan???). Källman lägger in bollen i öppen kasse med en sekund kvar. Den spanske målvakten, Hombrados, är ute och köper korv eller något. Vilken dramatik! Vilken avslutning! Jag kom på mig själv... hoppade upp i soffan och skrek så betongen skakade här... Handboll när den är som bäst!

26-27 SVERIGE VINNER!!!!

26-26 Tio sekunder kvar. Spanien får sista skottet. Iker laddar för skott... men får en näve rätt upp i ansiktet. Åtta sekunder kvar...

26-26 Perlskog säger att Sverige måste göra mål... Och... oj vilken dramatik. Ahlm får ett friläge men målvakten räddar – igen. Sverige ”får” en straff av domarna trots att Ahlm får avsluta. Kim Andersson tar straffen... och spanjoren räddar. Fjärde raka straffräddningen. Nej nej nej. Nu kan Spanien avgöra.

26-26 Sverige vinner boll men fegar ur och ”ställer in” kontringen. Inspel till Ahlm som dras ner och fixar en utvisning för Spanien. Härligt! 1,15 kvar att spela.

26-26 Spanjorerna gnäller på bollen. Använd klister för fan, säger jag. Brottning inne på linjen. Se upp. Inga utvisningar nu. Den polske domaren inspekterar och byter ut bollen. Använd klister....

26-26 Jaha. Sveriges anfallsspel kan sammanfattas med ett ord nu. Kladd. Det fanns lägen att rycka men det slarvas för mycket. I stället kvitterar Spanien. Tre minuter kvar. Sverige i anfall. En Patrick kliver in i sändningen och säger någonting som vi väljer att censurera.

25-26 Jernemyr stenhård på linjen men Spanien reducerar. Ajaj.

24-26 Yes! Martin Boquist femte mål. Tvåmålsledning Sverige. Fem minuter kvar. Time-out... Ja, inte jag alltså utan Sverige. ”Funkar bra?” ”Skotten..” ”Gubbar, gubbar, gubbar” ”Ett jävla hjärta nu och håll huvudet kallt nu”... hörs från den svenska bänken. Matchen igång igen.

24-24 och sen 24-25 Källman kvitterar och ger Sverige ledningen. Sju mål nu. Fixar dessutom en tvåminutersutvisning på en spanjor. Grym match av min småländske bundsförvant! Bra chans för Sverige att rycka nu. OS i Peking 2008? Det skulle väl smaka...

23-24 Anna-Karin mejlar från Barcelona och undrar om jag hinner njuta av handbollen när jag kör den här rapporten. Vilken handboll? Jo, men lite hinner jag njuta. Som nu när Svensson räddar. Gött. Spanien får tillbaka bollen och domaren byter ut matchbollen. Straff Spanien.... mål. Iker Romero, hans tredje mål för kvällen.

23-23 Garabaya hugger som en Piraya och ger Spanien ledningen men Sverige svarar. Tio minuter kvar att spela nu. Lutar mot 27-27 igen?

22-22 Kvitterat. Garabaya lurar Svensson och sätter den mellan benen. Kom igen nu Svensson, spika igen.

21-22 Ledning Sverige igen. Dalibor Doder sätter ledningsmålet. Oscar Carlén åker ut på två minuter.

21-21 Jan Lennartsson är doktorand i matematik vid Göteborgs universitet. Spelar i Ålborg i Danmark. Precis som Rade Prica. Men i handboll då förstås.

21-21 Boquist sätter sitt fjärde mål i matchen och Lennartsson kontrar in 21-21. Lennartsson kan bli en ny favorit. Han räddade ju 27-27 mot Ungern i går. Han har gått hem i min lilla stuga och från och med nu så är du Janne för mig. Go Janne!

20-19 På tal om slit i tröjor. Kommer ni ihåg när Sverige satsade på tajta och hala tröjor för att komma undan just det problemet? Det var väl på 90-talet någongång. Tröjorna var sjukt tajta och Carlén, Wislander, Lindgren och Co såg ut som julkorvar... eller julgrisar. Lite lönnfeta och goa så där. Tröjorna användes nog inte mer än i ett slutspel. Sponsorerna hotade väl med att dra sig ur...

20-19 Järdemyr åker ut tillsammans med Garabaya. Bra. Vi ska inte vika ner oss. Tufft spel inne på linjen nu. Mycket slit i tröjor, hår, skägg och diverse organ...

20-19 Skott utanför Spanien. Träffar en reklamskylt. Doder gör mål men det blir bortdömt för stegfel av den ryske domaren. Förlår. Domarna är från Polen. Ahlm gör 20-19 i anfallet efteråt.

20-18 Spanien träffar stolpen. Härligt! Källman skruvar in 20-18 i kontringen. Härligt! Nu är vi med igen. Härligt! Jag har drabbats av Claes Hellgren-syndromet.... Härligt!

20-16 Ridån på väg ner nu. Sverige måste göra nästa mål... och det gör man. Boquist sätter 20-17. Viktigt.

19-16 Straff Sverige. Kan vi försöka sätta en nu då! Lundström får förtroende och.... missar. Katastrof ju. Tre straffmål hade betytt 19-19 i det här läget.

19-16 Har fått skäll för min rapportering. Spanien är hemmalag trots att matchen spelas i Norge... Så från och med nu, Spaniens siffror först. Sverige byter målvakt. Beutler ut – Svensson in.

15-18 Källman reducerar och Rodriguez drar på sig två minuter. 6 mot 4-spel för Sverige. Nu är det läge! Men stegfel... och en femte spanjor får hoppa in och Spanien gör 18-15.

14-17 Utvisning Spanien. Den första i matchen och spanjoren ser så där förvånad ut som bara spanjorer kan göra. Och kanske italienare. En lätt axelryckning och så en liten put med underläppen.

14-16 Nu rinner det... En spanjor kastar sig in i straffområdet och boxar in 16-13. Svenskarna glömmer bort returen. Kim Andersson reducerar till 14-16.

13-15 Ribba, rygg, mål. Spanien har tur och Dan Beutler ber till högre makter. Känns som ett viktigt läge i matchen nu. Sverige behöver mål för att Spanien inte ska dra i från.

13-14 Okej, dags för andra ”halvan”. För er som sitter hemma och är sjukt nervösa ska jag göra det ännu värre för er genom att avslöja att... Spanien börjar med bollen! Ajajaj... Men det här kan gå vägen ändå.

PAUS Ja, så var det Ljubomir Vranjes. Vranjes tackade nej till EM. Enligt vissa uppgifter har han mått mentalt dåligt ett tag. Nu är han hemma i Sverige och tränar med Redbergslid. Flera klubbar i Sverige uppges vara intresserade av den lille bolltrollaren (med enorma lår). Skulle väl förgylla elitserien en hel del?

PAUS 13-14 Nja. Sverige är bra med i matchen men borde kanske haft ledningen med en eller ett par bollar. ”Vi spelar rätt så bra faktiskt. Det gäller att få tag på dom nu”, säger Källman i TV4. ”Det är rätt bra som sagt”. Okej. Försvarsspelet då, hur funkar det då? ”Rätt bra”, svarar Källman. Så klart. Växjö HF som moderklubb. Dan Beutler är en av de bästa svenska spelarna så här långt. Sju räddningar på 21 skott. Det betyder en räddningsprocent på 33,33333333333 procent. Ungefär.

13-14 Halvminut kvar. Sverige har boll. En kvittering hade smakat. Näääääää! Hombrados räddar Larholms friläge. Det här håller inte. Två straffmissar och fyra-fem missade frilägen i första halvlek för Sverige. Skärpning till andra tack. Tio sekunder kvar...

13-14 Straffmål Spanien som tar ledningen för första gången i matchen. En minut kvar av första halvlek.

12-12 Den spanske målvakten Hombrados är het nu. Kniper nästa svenska läge också. Hombrados är ingen yngling direkt han heller om man går på utseendet. 34 år?

12-12 Beutler gör en jätteräddning och Lennartsson är fräck på returen. Han trycker bort sin spanjor som faller. Lennartsson tar bollen, Sverige kontrar och får straff.... Larholm skjuter.... nej, golvet måste torkas av... Larholm skjuter... i stolpen. Nej nej nej.

12-12 Beutler kniper en straff i ett viktigt läge. Bra! Men i anfallet efter slarvar Sverige bort bollen igen. Straffar sig direkt, 12-12 från Garcia från vänsterkanten.

12-11 Min chef, ni vet han som har ett gott hjärta men ett hårt grepp om plånboken, efterlyser ålder och klubb när vi skriver artiklar om spelare, ledare osv. Dujshebaev är 43 år och tränar BM Ciudad Real i Spanien.

12-11 Aguinagalde kvitterar. Hundraprocentig från linjen. 22 minuter spelade. Jan Lennartsson gör 12-11. Bra Janne! ”Kul för Lennartsson” säger Hellgren.

11-10 Källman dunkar igen. Hellgren: ”Ett ofattbart upphopp”... Mmm. Det var högt och så.

10-10 Reducering Spanien efter att en boll tagit på en fot. Sen kvittering. Nu har Sverige lite otur med domsluten. Om en stund, i halvtid, ska jag berätta en grej om Ljubomir Vranjes. Ni vet han den lille handbollsspelaren med de enroma låren. Han saknas också i EM...

10-8 Orscar Carlén tar avslut och sätter 9-7. Kaxigt! Och viktigt. Spanien reducerar till 9-8 och Sverige är fulltaligt igen. Larholm gör 10-8. Bra Sverige! Vi klarar av den utvisningen suveränt bra.

8-7 Juan Garica kontrar in 8-7 efter svenskt slarv i anfallet före. Doder får två minuters utvisning i samma veva. Ajaj.

8-6 Magnus Jernemyr spelar tufft försvarsspel. Han ser cool ut i sin vilda frisyr och sitt yviga skägg. Bra jobb!

8-6 Jonas Källman gör 8-6 på en kontring. Källman vräker sig in och bombar in bollen. Claes Hellgren vrålar ”åååhjj vilken satsning Robert” till kollega Perlskog.

7-6 Det går snabbt nu. En spanjor knorrar in 6-5 liggande och Sverige gör 6-6 i anfallet direkt efter. Beutler räddar ett skott med foten, knyter näven och blickar ut mot den svenska bänken. Martin Boquist gör 7-6 till Sverige.

5-4 Spanien spelar alltså i rödgula tröjor. Sverige i blågula. Logiskt.

5-4 Nio minuter spelade. Hombrados räddar ett friläge från Ahlm och Spanien kontrar in 5-4. Nja. Ahlm du måste sätta frilägena om vi ska klara av det här. Claes Hellgren, TV4:s expert, har en tendens att överdriva det mesta en aning. Jag ska ta ett exempel sen. Men han är rätt bra ändå, Hellgren.

4-2 Tvåmålsledning för Sverige. Dan Beutler har börjat mycket bra i målet. Kim Andersson går på avslut och gör 5-2. Bra svensk start!! Spanjorerna slarvar och den-lille-fule-fan Dujshebaev suckar säkert.

3-2 Källman hoppar upp och trycker in 3-2. En viss Patrick i TV4 går in och kommenterar läget på den svenska bänken men det censurerar vi.

2-2 Spanien kvitterar. Doder replikerar snabbt med 2-1 innan Spanien gör samma sak och sätter 2-2.

1-0 Kim Andersson dunkar in 1-0. Skönt. Trodde ett tag på en liknande matchutvecklingen som mellan IFK Lidingö - Ystads IF 28 oktober 1945. Elitseriematchen slutade 3-2. 3-2!!!! Rekord givetvis.

0-0 Marcus Ahlm missar ett friläge. Nej. Kass start men det finns 58 minuter att jobba på. Spanjorerna tar ett dåligt avslut i anfallet efteråt men sedan missar Källman sitt läge. Skjuter i ribban.

0-0 Kim Andersson missar straffen. Slarvigt.

16.15 Matchen igång. Straff Sverige.

16.12 Ursäkta. Var tvungen att resa mig under nationalsången. Det ska man absolut göra när det vankas stor– och ödesmatcher. Var var vi? Jo Lövgren. Trist att han inte är med på planen. Hade nog behövts med sina ledaregenskaper. Lövgren, 37, sägs vara sliten. Men Tomas Svensson, snart 40, orkar? Jaja. Tänk er att en frisk Peter Forsberg tackar nej till en OS-turneringen i hockey för att han känner sig sliten och i stället sätter sig med Claes Åkesson/Runheim och Lasse Kinch i TV3-studion. ”Jag hoppar in om Sudden skadar sig”, säger Foppa... Händer inte!! Peter Forsberg har ju varit sliten i decennium men ändå spelat med Tre kronor.

16.09 Line-up i Trondheim. Peter Jihde är där. Framförallt Peter Jihdes händer är där. Sverige har allt att vinna här. Märkligt att en av världens bästa handbollsspelare står i studion. Stefan Lövgren borde ju....

16.05 Spanien ja... Jag och flera av er minns säkert en viss Talant Dujshebaev. Ryssen som egentligen inte var ryss (född i Kirgizistan) som blev spanjor och sköt stenhårt. Handbollens svar på hockeyns Kenneth Kennholt. Ursäkta uttrycket men när jag tänker Dujshebaev så tänker jag den-lille-fule-fan. Sjukt bra handbollsspelare men en pain-in-saken-där-bak för oss svenskar. Var han inte sjukt gnällig också? Och hade ett minspel som bara en mor kan älska?

16.02 Ett så kallat sidospår. Ett PKK-spår. Tomas Svensson låter exakt som Ponuts Kåmark när han snackar. Vi lämnar det...

15.59 TV4 varnar för Albert Rocas i det spanska laget. Han spelar i Barcelona till vardags. 23 mål på fyra matcher. Straffskytt. Rakat huvud. Pratar snabbt som fan. Något för Tomas Svensson att bita i.

15.54 Hajar ni? Bra. Hör av er annars så tar vi det en gång till. Sverige missade det senaste olympiska spelet i Aten 2004. Dessförinnan hade Bengans Boys tre raka (tunga) silver – Barcelona 1992, Atlanta 1996 och Sydney 2000.

15.50 Två segrar tar Sverige till en semifinal. Men om vi tar ner förväntningarna lite och siktar på en kvalplats till OS så gäller det att hålla ett par lag bakom sig. Av Ungern, Island, Norge, Slovenien och Montenegro får Sverige bara ha ett lag framför sig när läget i grupperna summeras om två omgångar. Sverige har kvar att möta Spanien och Tyskland. Så här är ställningen just nu i grupperna:

15.44 Det var ett tag sedan jag bevakade handboll så jag kanske är lite ringrostig i början. Senaste matchen jag såg kan ha varit Hammarby-Sävehof i Eriksdalshallen för något år sedan. Innan den matchen höll jag mest till i Agnebergshallen i Uddevalla och bevakade Kroppskultur. Det var ett tag sedan. Typ på den tiden då Hellas vann SM-guld, SAAB spelade i elitserien och Växjö HF alltid slutade sist. Björn Jilsén spelade i landslaget och Bengt Johansson var lovande som landslagstränare. Nu förutsättningarna...

15.40 Alright! Ödesmatch i handbolls-EM. Igen. Då rullar givetvis bloggen igång. Och alla ni miljoner svenskar därute som väntar på avkast. Slit ögonen från Katie Holmes i Dawson's Creek nu (sändningen i TV4 börjar om tio minuter) så ska jag förklara förutsättningarna inför matchen mot Spanien. Eller i alla fall försöka.

ARTIKELN HANDLAR OM