– Revansch? Nej, jag är för gammal för sånt

Kritiserad och ifrågasatt – nu har Linnéll tagit Sverige tillbaka till världstoppen...

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Han tog över efter världens mest framgångsrika förbundskapten mitt i ett generationsskifte.

Han har ifrågasatts och kritiserats både inifrån och utifrån handbolls-Sverige.

Men nu har han tagit tillbaka Sverige till världstoppen.

– Revansch? Nej, jag är för gammal för sånt.

Här berättar Ingemar Linnéll om slitningar i laget under EM, Lövgren-debatten, nyckeln till EM-framgången och ölförbudet.

Foto: Foto: AP
VIKTIG AVSLUTNING Seger i dag mot Norge och Sverige behöver inte kvala till VM 2009. Dessutom blir kvalet till OS i Peking lättare. Men för att det ska bli vinst krävs det att Sverige sätter straffarna – och det mot EM:s kanske vassaste straffräddare, Steinar Ege. ”Vi får inte dölja läget att vi missat många straffar, säger Ingemar Linnéll.

Sverige nådde den tuffa målsättning om en OS-kvalplats.

Det nya handbollslandslaget har också tagit sig tillbaka in i svenska folkets hjärtan via veckans drama i tre akter.

Och i dag spelar man en direkt avgörande match om en VM-plats mot Norge i, för svensk idrottshistoria, så klassiska Håkons hall i Lillehammer.

– EM i Norge, OS i Peking, VM i Kroatien – det känns otroligt triggande, säger Ingemar Linnéll.

Det har inte gått mer än en dryg månad sedan han var starkt ifrågasatt. Det kom kritik från landslagsspelare själva och personer med stor insyn i landslaget.

Ärligt, Ingemar – känner du ingen personlig revansch nu?

– Nej, jag är för gammal för sånt. Helt ärligt! Verkligen!

– Jag förstår att folk undrar men alla kan inte vara insatta hur vi har det egentligen, i teamet. När vi har det som vi har det och det finns ett sug i det här laget så har det inte varit någon skillnad för mig.

Har du kunnat lägga bort alla de negativa skriverierna?

– Jag har försökt. Men jag vet inte om jag gjort det helt och hållet. Det är alltid folk som tycker att saker och ting ska göras annorlunda, både inom gruppen och utifrån.

– Det är viktigt att som ledare hålla fokus på vilket uppdrag man är där för. Och det kan man ibland tappa när det blir mycket tjat om annat.

Lövgrendebatten, har inte den fått dig att tappa fokus?

– Nej, jag har försökt undvika det i varje fall. Jag har tyckt att dialogen mellan mig och Lövgren varit viktigare än den med pressen. Ibland har det väl verkat som om vi inte haft någon dialog men jag vet inte hur mycket jag vinner på att hela tiden förklara att vi haft det. Det är mina val. Jag har kanske inte varit så bra på att hantera den situationen (mot media), men jag har valt att arbeta inåt mot gruppen och hoppats att den ska göra resultat.

Bara början på något stort

Det har den och en nyckel till EM-framgångarna är fokuseringsförmågan under hela turneringen, menar Linnéll.

– Vi har haft succé med att kunna koncentrera oss bara på nästa match. Det tror jag andra lag kan ha haft problem med. Men vi har inte haft en sekunds snack om något annat än nästa match.

– Jag förbjuder inte spelarna att läsa vad som skrivs, vilket jag tror de gör. Men jag läser ingenting av det själv.

Alla är överens om att det här är bara början på något stort. Linnéll ser massor av talanger komma underifrån just nu: Oscar Carlén, 19, har tagit för sig redan här i Norge, Kim Ekdahl du Rietz, 18, finns med i EM:s bruttotrupp, UVM-laget tog guld och j-landslaget ska vara ännu vassare.

– Tar man de brillorna på sig så ser jag nästan inga begränsningar. Det är jättehäftigt. De kommer också att komma in i ett lättare läge, där vi varit vana att byta in folk, än 82:orna (Kim Andersson, Jonas Larholm) som kom i ett läge när hela det här lyftet skulle ske.

Men Linnéll tror samtidigt inte att man behöver vänta in de här supertalangerna för en ny succé.

”Finns en längtan”

– Går vi till OS skulle vi då få en förberedelse som för första gången skulle vara värt att verkligen kallas förberedelse. En sån fas med det här laget skulle bli otroligt spännande. Det här laget kräver nämligen tajming, mer än många andra nationer då vi inte lever på stora skyttar. Vi har lagt all kraft nu på försvarstajming, det krävs mycket mer tajming i uppspel och anfall.

Det sociala spelet i truppen vid sidan av plan – hur funkar det?

– Jag tycker det går bra. Och inte bara för att det går bra i spelet, även om det underlättar förstås. Det har gått bra en längre tid nu. Många i det här laget vann UVM-guld och var stjärnor när de kom in i landslaget. Och det är klart att det blir en viss frustration och längtan efter mästerskap när man får göra många landskamper utan att vara med där det är hetast.

Har du känt av någon slitning mellan några spelare någon gång som du behövt ta tag i?

– Alltid.

Alltid?!

– Ja, vi jobbar med det hela tiden. Jag tror det finns slitningar nu också. Det är finns ju olikheter och det är därför de får välja vem de vill bo ihop med. Att få ett gäng sådana här duktiga individer vara tillsammans, totalt, allihop, hela tiden tror jag inte går i något lag. Det är ju därför vi håller på som ledare, för att se till att sådant inte stoppar utvecklingen, att man accepterar varandra.

”Bengan har skapat känslan”

På förmiddagsträningen inför Tysklandsmatchen i torsdags gick Magnus Wislander, på plats som Radiosportens expertkommentator, ner från läktaren och var med och ”lekte”.

Man har svårt att se Ralf Edström till exempel gå ner och lattja med fotbollslandslaget på träningen före EM:s viktigaste match?

– Intressant vinkel. Jag vet inte hur det ser ut i andra miljöer, det ser ni bättre. Jag tycker det är Bengan (Johansson) som har skapat den här känslan att det inte är större än vad det är att vara handbollsspelare. Man har två ben, ett huvud och så umgås man med folk på ett vettigt sätt. Man ska inte göra det märkvärdigare än vad det är. Det uppskattar jag mycket hos det gamla laget. De kunde stå och snacka om ett frikast eller en kombination och ta en öl för att de var intresserade av att vinna matcher.

Gör det här laget det?

– Jag tror inte att man pratar lika mycket handboll i dag. Det är så uppdämt i huvudet hos dem och så vill man slappna av och snacka mycket annat. Förr satt man nog mer och flyttade sockerbitar och diskuterade handboll. De släpper det nu för att det är så jävla mycket.

Kan de ta en öl och slappna av efter en match, eller har ni ölförbud?

– Ja, det har vi. Om man får ta en öl så är det bara en och då är det till maten. Men det är absolut inget vi gör varje dag, och absolut inte här i EM. Det är något vi kommit överens om och spelarna är här för att vinna.

FAKTA

MYCKET PÅ SPEL INFÖR DAGENS MATCH MOT NORGE

Det är inte bara en VM-plats som står på spel i dag. Vinner Sverige över Norge blir också OS-kvalet lättare.

VM 2009 Seger i dag och Sverige är klara direkt för VM. Förlust och det blir VM-play off mot ett lag som lottas i morgon. Spelas hemma/borta i början av juni.

OS 2008 Seger i dag och Sverige får möta Polen, Island och Argentina i Polen 30/5–1/6. Förlust och Svergie får möta Spanien, Tunisien och Danmark (om inte Danmark vinner EM, då blir det Frankrike). Spelas i Danmark (alt Frankrike) 30/5–1/6.

Ingemar Linnéll

Ålder: 53 år. Född: Göteborg. Bor: Tyresö. Familj: Fru och tre barn. Klubbar som spelare: Heim, BK Heid, Hellas. Klubbar som tränare: BK Heid, Hellas, Spårvägen, Guif, Kolding. Landskamper: 1 A. Meriter, spelare: 2 SM-guld med Heim 1982 och 1983. Tränare: UVM-guld 2003. Danskt ligaguld 2001, danskt cupguld 1999 och semifinal i cupvinnarcupen 2000 med Kolding, SM-final 1997 med Guif. Sportchef: Danskt ligaguld 2003 och kvartsfinal i Champions league 2003. Övrigt: Spelade division ett-fotboll med Frölunda. Började spela handboll som 16-åring i Heim. Gick på Idrottshögskolan samtidigt som Tommy Söderberg. Är nu tjänstledig från sitt jobb som högskoladjunkt på GIH.

Åren med Linnéll

2004

Juli: Tar över efter Bengt Johansson.

November: Vinner direkt sin första turnering – World Cup på hemmaplan.

2005

Januari: Första mästerskapet, VM i Tunisien, blir ett misslyckande när Sverige bara blir elva.

Juni: Sverige förlorar mot Polen i play off till EM och ramlar ner i världshandbollens ”källare” med förkval till stora mästerskap.

Oktober: Sverige vinner Super Cup i Tyskland efter att slagit den ena världsnationen efter den andra. Vägen tillbaka döps till ”Återtåget”.

2006

Januari: Sverige förkvalar till VM 2007 och tar sig vidare utan problem.

Juni: Linnélls tyngsta nederlag. Lövgren, Gentzel med flera vill avsluta med ett VM i sitt andra hemland, Tyskland, 2007, men Sverige misslyckas i play off mot Island och missar VM för första gången någonsin.

Juli: Stefan Lövgren slutar i landslaget.

September: Hammarbys guldtränare Magnus Grahn går till attack mot förbundet och Linnéll. Grahn vill se en ny förbundskapten.

Oktober: Inför World Cup berättar Jonas Larholm att harmonin varit dålig i landslaget. Svergie blir trea i WC.

December: Lagkaptenen Marcus Ahlm tackar nej till landslaget tills vidare för att vara mer med familjen.

2007

Januari: Sverige tar sig vidare från förkvalet till EM.

Juni: Sportbladet avslöjar att en landslagskommitté utsetts av förbundsstyrelsen. Kommittén får stora friheter. Ingemar Linnéll är dåligt informerad.

Sverige tar sig tillbaka till mästerskapen genom att besegra Rumänien i play off.

Oktober: Sverige går till final igen i Super Cup men förlorar mot VM-silvermedaljörerna Polen.

December: Mindre än en månad före EM riktas kritik mot Linnéll från landslagsspelare. Spelarna sägs sakna respekt för sin förbundskapten.

2008

Januari: I EM i Norge gör Sverige och Linnéll succé och är tillbaka i världstoppen.