Så blev Norge-matchen ett jättedrama

Sverige tappade sjumålsledning – rasade helt

SPORTBLADET

Sverige ledde med sju bollar i andra halvlek.

Då rasade allt.

Norge vände 14–21 till 26–26 och kastade femtepris-matchen till förlängning.

Efter 30 minuter var matchen om femte pris jämn, med Sverige i en 15–13-ledning och vissa orosmoln över problemen att få tag i norske skytten Andre Jörgensen.

– Han skjuter hej vilt och har haft hyfsad utdelning. Det gäller att ligga på honom och försöka trötta ut honom, sa Oscar Carlén i periodpausen och påminde sig själv om matchens betydelse.

– Det betyder otroligt mycket. Det gäller en VM-plats och bra förutsättningar i OS-kvalet, så inställningen är det inget fel på.

Det som såg ut som det matchavgörande rycket kom nästan direkt i andra där Sverige snabbt gled i från till en stor ledning, som mest med sju bollar. Norge såg allt mer stressat ut och tvingades till time out för att försöka få till en matchförändring.

– Nu gäller det att hålla i det här så bra som vi bara kan i försvarsspelet så ska det här reda ut sig, sa Tomas Svensson direkt från bänken.

Med tio minuter kvar...var matchen återigen helt jämn. Kjetil Strand drog in 20–23 på straff och efter 21–23 tvingades Ingemar Linnéll till en time out.

– Nu är det huvudet gubbar, manade förbundskapten – och Sverige orkade hitta tillbaka in i matchen igen, men trots en ny tre måls ledning vid 25–22 vände Norge återigen matchen.

Kjetil Strand reducerade till 25–26 på straff med fyra minuter kvar och halvminuten senare gjorde samme Strand 26–26.

När matchklockan stod på 58.18 fick Sverige en gyllene läge att avgöra, men Jonas Larholm brände ännu en svensk straff, stolpe ut.