Bäst i världens bästa liga

Platsar inte i svenska landslaget

Foto: Bildbyråp
SPORTBLADET

Mattias Andersson är bäst i världens bästa liga.

Men i landslaget platsar han inte.

– Vi tror på mångfald bland målvakstyperna, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Mattias Andersson storspelade än en gång när hans Grosswallstadt i går slog svensklaget Flensburg med 29-27. Han överglänste klart Dan Beutler i motståndarmålet.

Andersson befäste därmed sin ledning i Bundesligas målvaktsliga, där han har överlägset flest antal räddningar (149) och högst procent (39%). Den 31-årige Ystadsgrabben har haft bäst statistik i stort sett hela hösten.

Men ändå platsar han inte i landslaget, där förbundskaptenerna valt att satsa på Dan Beutler, Johan Sjöstrand, Per Sandström, Andreas Palicka och, nu senast i Super Cup, Anders Persson .

– Vi har tittat lite långsiktigt på det hela och satsat på någon erfaren och några unga, säger Ola Lindgren.

– Vi tycker att Beutler, Sjöstrand och Mattias är jämnstarka. Men de är också lite lika målvaktstyper. Med Persson i Super Cup fick vi in en annan målvakstyp. Vi tror på mångfald bland målvakstyperna.

Andersson har inte varit med på allvar i landslagsdiskussionen sedan 2000, då han var med och tog EM-guld och agerade tredjemålvakt i OS.

– Han har kanske aldrig fått chansen men Peter Gentzel och Tomas Svensson var så dominerade när Mattias skulle ha gjort sina landskamper och skaffat erfarenhet från landslagsnivå, säger Lindgren.

Det ska mycket till om han är med till EM?

– Så kanske man också kan se det. Men det kan hända mycket med skador fram till EM så man ska aldrig avskriva någon förrän truppen är uttagen.