Expert – och agent

TV4 om Lövgrens dubbeljobb: ”Har haft ingående diskussion”

SPORTBLADET

Stefan Lövgren ska vara expert i TV4 under handbolls-EM.

Samtidigt som han är agent åt svenska EM-spelare.

– Jag förstår frågeställningen men jag ser inget problem i det så länge jag håller mig till fackkunskaper, säger Lövgren till Sportbladet.

”problematiken finns” Lövgren, här i gårdagens Bundesliga-sändning i TV4 Sport, ska kommentera spelare han även representerar som agent. ”Ger jag mig in i detta får jag ta den här diskussionen”, säger han.

Lövgren har varit expert i TV4:s handbollssändningar hela hösten. Samtidigt är han alltså agent för flera svenska toppspelare, som Charlie Sjöstrand, Lukas Karlsson och Fredrik Larsson.

– Vi hade en ingående diskussion om detta innan Stefan började hos oss och vi godkände att han bedriver agentverksamhet vid

sidan av att han är expert åt TV4, säger Hans Pekkari, chef på TV4-sporten.

”Tydliga regler”

– Vi kom överens om tydliga regler för hur de här båda rollerna ska kombineras. Dels ska han fortlöpande informera oss vilka spelare han har avtal med, dels har han under seriespelet inte kommenterat lag där han har spelare.

Men under EM i januari tänker TV4 och Lövgren frångå regeln. Då ska han vara expert i studion i Österrike samtidigt som hans klienter Lukas Karlsson och Fredrik Larsson spelar för Sverige.

– Men vi kommer att tydligt informera om detta förhållande under sändningen, säger Pekkari.

Stefan Lövgren:

– Jag förstår frågeställningen, men jag ser inget problem i det så länge jag håller mig till fackkunskaper.

Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att misstanken om att du kan ”snacka upp” dina spelare ska uppstå?

– Självklart finns den problematiken med. Ger jag mig in i detta får jag ta den här diskussionen.

Var går gränsen för sådana här dubbeljobb, Hans Pekkari?

– Man får göra bedömningar från fall till fall. Det viktiga är att man är tydlig med vad som gäller mellan parterna och också vara tydlig utåt. I Stefans fall har vi valt den här lösningen då vi tycker att han har så mycket att tillföra i rollen som expertkommentator.

FAKTA

Andra som suttit på dubbla stolar

Åke Unger

För tre år sedan avslöjade Sportbladet att Unger jobbade som handbollskommentator samtidigt som han var agent åt flera av de spelare han kommenterade. Efter flera års dubbeljobb fick Unger sparken från Viasat i februari i år.

Anna Pohjanen

I mars 2007 avslöjade Sportbladet att SVT:s fotbollsexpert Anna Pohjanen samtidigt var agent åt flera av de största svenska damfotbollsstjärnorna. Efter avslöjandet stoppade SVT henne från att kommentera damfotboll.