Svensk drömlottning i VM på hemmaplan

Foto: TV4 SPORT
SPORTBLADET

Sverige fick en drömlottning i VM-slutspelet i handboll.

De slapp världsnationerna Frankrike och Kroatien och hamnade i grupp D med Polen som svåraste motståndare.

– Det var inget lätt val, men vi väljer grupp D, säger Staffan Olsson.

Sverige hade alla handbollsgudar på sin sida när lottningen till handbolls-VM i dag avgjordes i Göteborg. Medan stornationerna Frankrike, Tyskland, Egypten, Spanien och Tuniesien alla hamnade i grupp A kunde förbundskaptenen Staffan Olsson med ett leende på läpparna välja in Sverige i grupp D.

– Det är många bra nationer med i VM, så det var inget lätt val. Men vi väljer grupp D, säger han.

Möter Polen igen

I gruppen återfinns Polen, Sydkorea, Slovakien, Argentina och Chile. Sverige kommer att spela samtliga gruppspelsmatcher i Scandinavium i Göteborg.

– Vi är ganska nöjda med lottningen, även om alla matcher är svåra. Vi får mer press på oss som hemmanation, men med mycket folk i Scandinavium så kommer vi att få mycket stöd också. Det är helt klart en fördel att spela på hemmaplan, säger Staffan Olsson.

Polen var det lag som kom från den första seedningsgruppen, ett av de enklare från den gruppen. De och Slovakien blir troligen de tuffaste motståndarna för Sverige.

– Visst är det så. Vi är nöjda med gruppen, även om Polen är svåra. Även Slovakien hade vi problem med senast vi möttes, säger Sveriges andre förbundskapten Ola Lindgren.

Frankrike i Dödens grupp

Grupp A är utan tvivel det här mästerskapets ”Dödens grupp” där världsmästarna Frankrike får ta sig an de två andra europeiska stornationerna Spanien och Tyskland. I gruppen återfinns dessutom de afrikanska mästarna Tunisien, liksom finalförlorarna Egypten. Stackars Bahrain får ingen lätt uppgift att ta sig vidare.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel, där Sverige får ta sig an tre lag från grupp C, bestående av Danmark, Kroatien, Serbien, Rumänien, Algeriet och Chile. De slipper därmed möta något lag från ”Dödens grupp” förrän i turneringens absoluta slutskede.

VM spelas den 13-30 januari nästa år. Sveriges gruppspelsmatcher spelas i Scandinavium, Göteborg, medan övriga spelorter är Malmö, Lund, Kristianstad, Jönköping, Skövde, Linköping och Norrköping.