”Vi kan absolut slåss om VM–medaljerna”

Staffan Olsson om Sveriges grupp

SPORTBLADET

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren såg till att Sverige hamnade i en snäll grupp i nästa års handbolls-VM.

– Om vi gör en bra turnering kan vi absolut slåss om medaljerna, säger Olsson.

Foto: FOTO: SCANPIX
Staffan Olsson.

Värdnationen Sverige möter Polen, Sydkorea, Slovakien, Argentina och Chile i VM:s första gruppspel.

– Det viktigaste var att välja bort Frankrike, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

I handbolls-VM har hemmalaget fördelen av att välja grupp. Landslagsstjärnan Johanna Ahlm och den förre storspelaren Magnus Wislander drog gula och blå plastbollar ur skålar på scenen i Scandinavium. I varje boll fanns en papperslapp med ett land.

När alla seedningsgrupper utom Sveriges hade dragits klev förbundskaptenerna upp på scenen. De hade fyra grupper med fem motståndare att välja mellan.

Olsson och Lindgren valde grupp D. På så vis slipper Sverige att möta handbollens världsdominant Frankrike i både första gruppspelet och mellanrundan.

Polen, som blev trea i senaste VM, är det högst rankade laget i Sveriges grupp.

– Vi gjorde bra resultat mot Polen i EM-kvalet senast, säger Staffan Olsson. Vi vann hemma och spelade oavgjort borta och fick stryk ganska knappt mot dem i EM. Det är ett väldigt bra lag men vi vet att vi har en möjlighet att slå dem om vi har en bra dag.

”Kan slåss om medaljerna”

Om Sverige går vidare till andra gruppspelet får de möta tre lag från grupp C – sannolikt Kroatien, Danmark och Serbien eller Rumänien.

– Ska vi ta oss till semifinal vet vi att vi måste höja oss och göra ett jäkligt bra mästerskap. Jag tycker absolut att vi har spelare som kan vara med och slåss om medaljerna. Vi finns med i ett koppel av tio till tolv lag som ligger direkt efter Frankrike.

Efter Bengt Johansson-epoken med 13 mästerskapsmedaljer mellan 1990 och 2002 har Sverige inte tagit en medalj på åtta år. 15:e-platsen i EM i januari var landslagets sämsta mästerskapsplacering genom tiderna.

Vad har saknats under de senaste åren för att ni ska hänga med i världstoppen?

– Vi har haft för dålig utdelning på kontringar och sexmetersavslutningar. På de sakerna har vi legat efter topplagen, säger förbundskapten Staffan Olsson.

TT: Hur ska ni förbättra det?

– Vi var det näst yngsta laget i EM. Att spelarna har blivit ett år äldre är till Sveriges fördel i VM. Mycket kommer med erfarenhet och rutin.

Landslaget samlas 2 januari. Sverige börjar VM-spelet i Göteborg 13 januari. Finalen spelas i Malmö 30 januari.

TT