Inte säker på VM trots succén

Mattias Andersson imponerade

1 av 10
SPORTBLADET

29–29 mot Danmark var ett tungt styrkebesked av Sverige inför hemma-VM nästa vecka.

Allra mest imponerade målvakten Mattias Andersson – som sannolikt säkrade sin VM-plats.

– En fullträff, sade han.

Grosswallstadts Mattias Andersson debuterade i handbollslandslaget redan 1998 och var med och vann såväl OS-silver 2000 som EM-guld 2002.

Ändå har 32-åringen från Malmö aldrig var given i blågult.

Men efter uppvisningen mot Danmark, europamästare så sent som 2008, i fyrnationsturneringen i Kolding kan Andersson känna sig säker på att bli en av två målvakter som skrivs in i VM-truppen.

– Det är en match kvar (mot Brasilien på söndagen) och säker ska man aldrig känna sig, men jag är helt klart nöjd efter den här matchen. Det känns fantastiskt bra, sade Andersson.

Tretton räddningar

Mattias Andersson bokfördes för tretton räddningar och var den stora orsaken till att Sverige kunde gå till halvtidsledning med 15–12 efter att som mest ha haft fem bollars försprång.

– Samarbetet med försvaret var bra och jag fick tag på deras niometersskytte från början, sade han.

Om du får vila mot Brasilien, tolkar du det som att du är klar?

– Nu är det kluriga frågor. Det får ni ta med förbundskaptenerna.

Staffan Olsson ville inte avslöja vilka som står på söndagen, men efter Danmarksmatchen är det fördel Johan Sjöstrand i kampen om den andra målvaktsplatsen.

Dan Beutler ersatte i paus, men efter noll räddningar på elva minuter fick Mattias Andersson ställa sig mellan stolparna igen. Då hade Danmark vänt till ledning 23–21.

– Det var en så pass bra match och vi ville vara med och fajtas, förklarade Staffan Olsson målvaktsbytet.

Larholm bäst igen

Raset ska dock inte bara Beutler lastas för. Försvaret var ihåligt och linjespelet fungerade inte alls.

– När de slog om till 5–1-försvar hittade vi inte rytmen. Även deras skytte gjorde oss osäkra, sade Olsson.

Men det blev en poäng till slut – och anfallsspelet, framför allt i första halvlek, var klasser bättre än tidigare under VM-uppladdningen. Precis som mot Tunisien i fredags var Jonas Larholm mest effektiv med sina åtta mål och alldeles logiskt fick han spika slutresultatet till 29–29.

– Vi visar moral som kommer tillbaka från tvåmålsunderläge, konstaterade Staffan Olsson.

Mötet med Brasilien i Herning är sista möjligheten för Olsson och kollegan Ola Lindgren att se spelarna i match innan truppen ska reduceras med minst två spelare inför VM-premiären mot Chile den 13 januari.

– Grundtanken är att vi ska ta ut 16 spelare. På måndag ska Ola och jag sätta oss ned och summera intrycken från den här turneringen. Men det är inget avgörande som har fallit i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM