Tackar Drotts tränare för sitt storspel

SPORTBLADET

KOLDING. Storspel mot Danmark och sannolikt en säkrad VM-plats.

Då hyllar Mattias Andersson... Drotts tränare!

– Han har gjort mig lugnare och mer förberedd på situationer, säger Andersson om sin mentale coach Johan Ekengren.

Foto: Foto: bildbyrån
Andersson och Ekenberg.

En av tre målvakter (Mattias Andersson, Dan Beutler, Johan Sjöstrand) ska sitta på läktaren under VM och konkurrensen om platserna mellan stolparna är stenhård.

I går mot Danmark säkrade sannolikt Mattias Andersson sin VM-plats. 32-åringen storspelade i första halvlek med 54 i räddningsprocent och gjorde ett par avgörande räddningar i slutskedet sedan han kommit tillbaka mellan stolparna i andra halvlek efter att Dan Beutler haft det tungt och inte tagit ett skott på sina elva minuter.

– I mångt och mycket en fullträff, säger Andersson om sitt spel efter 29–29 mot Danmark i ett hätskt derby på Jylland.

Ni kan väl inte peta en målvakt som spelar så här, Ola Lindgren?

– Han försämrade ju inte sina chanser, svarar förbundskaptenen, som också i övrigt var mycket nöjd med sitt lags insats.

Klar för Flensburg

Efter att lett matchen mot en av VM:s guldaspiranter i 41 minuter tappade Blågult i andra men kom tillbaka och vände 24–27 till 29–29.

– Vår bästa match under uppladdningen, säger Lindgren.

Andersson har haft en märklig landslagskarriär. Efter att tagit OS-silver och EM-guld 2000 kom han inte tillbaka i landslaget förrän till EM i fjol.

Efter bytet från Kiel till Grosswallstadt har han de senaste 1,5 åren legat i topp i Bundesligas räddningsliga och för två veckor sedan blev han klar för storklubben Flensburg till hösten.

”Inget hokus pokus”

Sportbladet kan avslöja att bakom succén på karriärens höst ligger lite överraskande Drottränaren Johan Ekengren. Han är nämligen inte bara assisterande tränare hos SM-finalisterna utan också mental coach.

– Vi har jobbat ihop sedan hösten 2008. Det var min bror Andreas som tipsade om honom sedan han haft Johan i IFK Kristianstad.

– Johan har verkligen hjälpt mig. Jag känner mig lugnare och mer förberedd på olika situationer i matcherna. Vi jobbar mycket med tankestyrning under match; att få bort negativa tankar och höja positiva tankar. Att han också kan handboll är förstås mycket positivt.

Kommunikationen sker via träffar när Andersson är i Sverige men mest via mejl, telefon och videosamtal.

– Det är väldigt konkreta saker. Inget hokus pokus, säger Mattias.

ARTIKELN HANDLAR OM