”Största fördelen man kan ha i handboll"

Sverige gynnas av hemmaplan

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Hemmapubliken och domarna ska ge svensk VM-succé.

Landslaget hymlar inte:

– Det är viktigt att få med sig domarna, säger Dalibor Doder.

Hemmaplan i handbollsmästerskap brukar betyda succé.

Både Frankrike och Tyskland vann sina VM på 2000-talet. Kroatien tog VM-silver senast i Zagreb och Slovenien nådde final i hemma-EM 2004. Tunisien superskrällde sig fram till VM-semi som värdnation 2005 och lilla Österrike gick sensationellt vidare i sitt EM i fjol.

– Hemmaplan är den största fördelen man kan i handboll, säger Kent-Harry Andersson, vår internationellt mest meriterade tränare.

Hymlar inte

Den ena anledningen stavas förstås publiken.

– Det handlar om att ta med den energi som finns runt omkring, för det finns det jävligt mycket av, säger Staffan Olsson, som själv tagit VM-brons och EM-guld på hemmaplan som spelare.

Den andra stavas domarna.

Och Blågult hymlar inte om att man behöver hjälp från domarna för att nå en VM-semifinal.

Jämna matcher

– Det som ska lyfta oss är publiken och att man får 50/50-domslut med sig; att man får lite flyt och hemmafavör, säger Ola Lindgren.

– Det är viktigt att få med sig domarna, säger spelmotorn Dalibor Doder.

Tobias Karlsson utvecklar:

– I mästerskap blir matcherna generellt väldigt jämna, det är extremt mycket uddamålsvinster. Alla domslut sista fem minuterna är då otroligt avgörande. Det är bara att hålla tummarna att det går vägen, säger lagkaptenen.

Vill kopiera Tyskland

Drömmen är att kopiera Tyskland i sitt VM 2007.

– De var inte heller det bästa laget på papperet men utnyttjade att de hade hemma-VM. Den bilden vill vi ha med oss in och förmedla, säger Lindgren.

Alla som minns semifinalen då mellan Tyskland och Frankrike inför 19 000 tyska fans kommer ihåg hur hemmalaget gick vidare med god hjälp av ett svenskt domarpar.

ARTIKELN HANDLAR OM