Vänder fiasko till VM-succé – med video

Specialstudier bakom Källmans revansch: ”Varierar avsluten”

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Jonas Källman är äntligen på väg att lyckas i ett mästerskap.

Bakom succén ligger noggrannare videoanalyser.

– Det gäller att skjuta lite annorlunda mot i klubblaget, säger Ciudad Real-stjärnan som gjorde åtta mål i går mot Sydkorea.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
bäst av alla Sverige tog sin tredje raka seger i handbolls-VM, med 30–24 mot Sydkorea. ”Bäst av alla var Jonas Källman” skriver Sportbladets krönikör Stefan Alfelt.

Jonas Källman, 29, hade gjort fem mästerskap fram till hemma-VM. Allihop mer eller mindre misslyckade för honom personligen.

Under åren har han sam-tidigt utvecklats till en av våra få världsstjärnor i klubbhandbollen. Ingen har spelat längre i Champions League-giganterna Ciudad Reals lag i dag än Källman. Alla misslyckade mästerskap fick honom att fundera på att sluta i landslaget i somras.

Sista chansen

– Jag har inte gjort något bra mästerskap och just då kände jag att någon annan skulle ta min plats och gör det bättre, säger han.

– Men jag bestämde mig för att ge det en chans till. Jag vill visa att jag är en bra spelare för jag vet att många tvivlar på min kapacitet.

Dagarna före VM sa han till Sportbladet:

– Lyckas det inte tackar jag för mig.

Men tre matcher in i VM tyder inget på att Källman gör sitt sista mästerskap här. Han har gjort flest spelmål av alla svenska spelare (18) och storspelat bakåt.

– I kväll gjorde jag min bästa match i försvaret, säger Källman efter segern mot Sydkorea med 30–24.

– Vi gör en jävla kämpainsats för koreanerna står upp förbannat bra.

Framåt sätter Källman det mesta, till skillnad från tidigare mästerskap. I senaste VM satte han till exempel mindre än hälften kantskotten och bara 63 procent av kontringarna.

Studerar målvakter

Nu har han satt 67 procent av kantskotten och sju av åtta kontringar.

Bakom succén ligger noggrannare målvaktsanalyser.

– Jag tittar lite mer på video på målvakterna. De kollar ju på oss och då måste vi titta på dem. Jag måste variera mina avslut mot hur jag skjuter i klubblaget, säger Källman.

I gruppfinalen mot Polen på torsdag ställs han mot Stawomir Szmal, årets spelare i världen 2009, som han mött flera gånger.

– Jag får gå tillbaka och titta på var jag skjutit mot Szmal tidigare.

Men även om Källman lyckas i VM garanterar han inte fortsatt landslagsspel.

– Jag tar ett mästerskap i taget. Kom till-baka med frågan efter VM, säger Källman.

ARTIKELN HANDLAR OM