Sveriges succéinsats

Besegrade ett av världens bästa lag i måstematchen

1 av 18
SPORTBLADET

Polen har nämnts som en guldkandidat i VM.

Sverige floppade mot Argentina senast. Men i kväll syntes inte det.

Sverige vann med 24–21 – och VM lever i allra högsta grad.

– En jävla lättnad, säger Kim Andersson.

Efter fiaskot mot Argentina i måndags var det många mörka rubriker. Många spådde att Sverige skulle få svårt att nå semifinal, då det i det närmaste var ett måste för laget att vinna mot Polen för att semifinalhoppet skulle vara realistiskt.

Men att vinna mot Polen är lättare sagt än gjort. Polen var obesegrade i gruppen och nämndes inför turneringen som en guldkandidat. Den svenske förbundskaptenen Staffan Olsson beskrev inför matchen Polen som ett av världens bästa lag.

Fullsatt i Göteborg

Jobbigt läge för Sverige, med andra ord.

Men Sverige stod i ett fullsatt Scandinavium för en suverän insats. Laget tog redan efter 40 sekunder ledningen genom Dalibor Doder. Därefter hade laget ledningen i nästan hela matchen, förutom vid ett par tillfällen då Polen hade likaläge. Dessutom hade de en målvakt, Johan Sjöstrand, som spikade igen när det som mest behövdes.

Men Sverige var det bättre laget, och efter att Jonas Källman med knappt fyra minuter kvar att spela gjort 24–21, då Sverige dessutom var en spelare mer på planen, var segern säkrad. Och det blev inte heller något mer mål.

– Den här glöden måste vi visa varje match annars räcker vi inte till, säger Kim Andersson till TV4.

Två poäng med sig

Sverige har därmed två poäng med sig till det andra gruppspelet. Det betyder att alla tre lagen från Sveriges grupp tar med sig två poäng till nästa slutspel. Från den andra gruppen har Danmark med sig fyra poäng och Kroatien och Serbien har en var.

– Jag måste säga att det är en jävla lättnad att vi får med oss två poäng. Efter missen mot Argentina känns det här fantastiskt, säger Kim Andersson till TV4.

”Ska ta över Malmö”

VM lever därmed i allra högsta grad för Sverige, som nu åker ner till Malmö för att spela det andra gruppspelet.

– Nu ska vi ta över Malmö, lovar Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM