Källmans ökenvandring slut

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Jonas Källman beskrev kanske bäst hur Sverige har längtat efter att få vara med när medaljerna ska delas ut:

– Vi har spelat matcher på morgnarna om tionde och elfte plats i kalla hallar. Det har gått många år, men nu är vi äntligen där igen.

Jonas Källman, 29, har vunnit tre Champions league-titlar med den spanska storklubben Ciudad Real, men i landslaget har han fått vänja sig vid motgångar. Bästa resultatet sedan debuten 2001 är femteplatsen i EM 2008.

– Nu tycker jag att vi ska få njuta av det här. Vi ska gå ned på frukosten i morgon (läs i dag) med ett leende på läpparna och bara känna hur skönt det är. Sedan, på eftermiddagen, börjar laddningen för Danmarksmatchen, sade Källman.

Källman satte fyra mål mot Serbien och bidrog med sitt försvarsspel till att Sverige fick stopp på storstjärnan Ivano Balic.

– Vi vet att han ligger bakom 99 procent av deras anfall. Vi hade lagt en taktik för att få bort honom.

Det lyckades bra. Balic kastade bort massor av passningar, och i andra halvlek bytte han sig själv – uppenbart besviken och frustrerad.

– Jag hörde hur han gick omkring och svor, sade Källman.

TT: Hur stort är en VM-semifinal jämfört med dina framgångar i klubblaget?

– Att få spela för landslaget är alltid det finaste man kan göra. Jag hoppas verkligen att det går vägen nu. Det är bara att ge järnet i de två matcher som är kvar.

TT: Hur långt kan det räcka?

– Vad tror du?

TT: Fortsätter ni så här kan det bli guld.

– Ja, sade Källman med ett leende.

– Det var du som sade det.

Petter Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM