Så fortsätter VM – alla förutsättningar

Sportbladets Stefan Alfelt: Mitt tips är att Sverige-Frankrike möts i semifinal

Foto: Jimmy Wixtröm
svensk SEGERSAMBA De blågula hade all anledning att fira efter seger mot Kroatien. Semifinal- platsen är nu säkrad – frågan är vilka som kommer att stå för motståndet...
SPORTBLADET

Som alltid varenda dag i handbollsmästerskap – dags att spekulera.

Vem får Sverige möta i semifinal?

Frankrike är mitt tips för dagen.

Så här ser förutsättningarna för fortsättningen ut:

Matchen Sverige–Danmark i morgon avgör vem som blir etta respektive tvåa i grupp B. Sverige måste vinna. Danmark är etta även vid oavgjort.

Mitt tips: Danmark vinner. Jag tror att danskarnas rädsla för Frankrike blir avgörande för tändningen i matchen.

Sverige har en annan inställning, som jag tror är sund för svenskarna. Nämligen att det inte spelar så stor roll när man möter Frankrike, man måste ju ändå vinna. Vi slår mycket mer ur underläge än vad mer etablerade Danmark gör.

Frankrike, Island och Spanien gör upp om semiplatserna i grupp A. Tyskland har inte kvar att möta någon av de tre och kan därför inte komma i kapp.

Återstående matcher för de tre topplagen:

I kväll: Island-Spanien, Norge-Frankrike.

Mitt tips: Segrar för Island och Frankrike.

Lilla Island har ett efter sina förutsättningar otroligt bra handbollslandslag byggt på en enorm moral. Förlusten mot Tyskland sved och revanschlusten är tillräcklig för att man ska kunna skaka om de, som jag tror, ganska ­segersäkra spanjorerna.

Norge är avsågat och har inte varit på topp i detta VM. Enda möjligheten jag ser är att man slappnar av och spelar ut, men inte ens det ska räcka mot segermaskinen Frankrike.

I morgon: Spanien–Ungern, Frankrike–Island.

Mitt tips: Segrar för Spanien och Frankrike.

Ungern blir ingen match för spanjorerna som är tvingade att vinna. Det ska vara klasskillnad mellan ett medaljjagande Spanien och ett avsågat Ungern. Motivation och klass tillsammans slår alltid de som har mindre av både och.

Frankrike mot Island blir tisdagskvällens höjdare eftersom fransmännen – om mina tips går in – riskerar att missa semifinal på grund av den oavgjorda matchen mot Spanien i första gruppspelet. Förlust mot Island leder till en målskillnadsaffär mot Spanien, men Frankrike är för bra och ska klara även motståndet från ett tufft och heltänt Island.

Mina semifinaler blir alltså:

Sverige–Frankrike och Danmark–Spanien.

Och då, mina vänner, är det cup, vinna eller försvinna, allt att vinna och varenda sportklyscha som finns att ta till.

Frankrike–Danmark är det logiska finaltipset.

Det kan – nästan – lika gärna bli Sverige–Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM