Kim Andersson missar resten av VM

SPORTBLADET

Glädjen över semifinalplatsen förbyttes på måndagen i djup besvikelse i det svenska handbollslandslaget.

Storstjärnan Kim Andersson har drabbats av en tumfraktur, måste opereras – och missar resten av VM.

– Just nu hade jag helst velat gömma mig i sängen och gråta lite, sade han.

När presskonferensen på spelarhotellet i Malmö inleddes hade Kim Andersson sett bilderna från måndagens röntgen. De visade med smärtsam tydlighet att det finns en fraktur på vänster tumme.

– Hela dagen har jag intalat mig själv att det bara är en stukning, men sedan kom Christian (Lindén, läkaren) och spräckte bubblan. Det är ett av de tyngsta ögonblicken i min karriär.

– Just nu hade jag helst velat gömma mig i sängen och gråta lite, men eftersom det är så många här så ställer jag upp, sade Andersson och blickade ut över journalisterna.

Skadan uppkom cirka tio minuter in i andra halvlek mot Kroatien i söndags. Andersson sköt, och när han fullföljde aktionen slog han tummen mot en kroatisk spelare.

– Jag fick lite ont och bytte. Jag kylde ned tummen och försökte spela vidare, men såg att den blev ganska tjock. Under natten blev det sämre och jag åkte in till sjukhuset för att röntga.

Vill stanna kvar

På onsdag kommer den 28-årige Kielstjärnan att opereras och enligt Christian Lindén kommer han inte att kunna spela handboll på sex veckor. Men Andersson kommer troligtvis att stanna med laget i Malmö.

– Jag har varit med på hela resan och vill inte missa det roliga på slutet.

Förbundskapten Ola Lindgren:

– Nu är det väldigt nytt, men om Kim känner att han orkar tycker jag att det är bra. Han kan stötta laget.

Sävehofs Johan Jakobsson ersätter Andersson. Jakobsson anslöt till truppen på måndagskvällen, men först efter mötet med Danmark på tisdagskvällen – båda lagen är klara för semifinal – kommer landslagsledningen bestämma om Jakobsson ska skrivas in i turneringen.

– Om vi skriver in honom får vi inte göra några fler byten. Mardrömsscenariot är att vi får en målvakt skadad. Då får vi inte ersätta honom, konstaterade Lindgren.

Allvarlig knäskada

I mitten av december gjorde Kim Andersson comeback efter att ha varit borta i nio månader på grund av en knäskada. Den hårdskjutande skåningen fick frågan hur han ska orka komma tillbaka från en ny allvarlig skada.

– Frågan är hur min fru ska stå ut med mig... det blir hon som får ta all skit, svarade han och bjöd, faktiskt, på ett leende.

– Det blir givetvis surt, men om jag får vara med om slutet av VM kanske det inte blir lika jobbigt.

Tidigare har du varit tveksam om du ska fortsätta spela i landslaget. Hur känner du nu?

– Jag har absolut inte samma känsla som efter det senaste mästerskapet (EM 2010). Jag tycker att detta har varit sjukt roligt och vill fortsätta vara med så länge jag får.

Hur tror du att laget påverkas?

– Oscar (Carlén) har visat att han är grym, så jag tror inte att det blir några problem, sade Andersson om Sveriges andre vänsterhänte niometersstjärna.

Den andre förbundskaptenen Staffan Olsson:

– Kim har kvaliteter som inte går att ersätta, men förhoppningsvis ska det inte märkas så mycket på det kollektiva spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM