”Tragiskt opåläst”

Lövgren sågas efter attacken på landslaget

Foto: Foto: Jerker Ivarsson
Sänker målsättningen Svenska handbollslandslaget siktar inte längre på medalj i EM – utan i stället är det en plats i OS-kvalet som är fokus.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Stefan Lövgren kritiserade damlandslagets EM-målsättning i tv.

Det får damernas förbundskapten att gå till tung attack mot experten Lövgren.

– Han är tragiskt opåläst. Det är genant, dundrar Per Johansson.

Foto: TV4
Stefan Lövgren i TV4:s Handbollsklubben.

Det var i tisdagens Handbollsklubben i TV4 som Stefan Lövgren kritiserade det svenska damlandslagets målsättning inför EM som inleds om tre veckor.

Blågults målsättning i EM, som presenterades i måndags, är att bli sjua eller åtta. Det innebär att man får kvala till OS 2012, som är landslagets uttalade fokus.

– Jag är tveksam till signalerna man sänder med målet man har: nu siktar vi inte på EM utan nu siktar vi på OS, sa Lövgren och fortsatte:

– Helt plötsligt skruvar man tillbaka förväntningarna och det är för mig helt främmande, även om man kanske vill sänka förväntningarna som man haft.

– Har man vågat prata om att man ska ta medalj och att det är dags så tycker jag att man ska hålla kvar och stå för en hög målsättning och inte börja prata om ett OS som ändå ligger en bit bort.

”Förlöjligar”

Uttalandena får förbundskapten Per Johansson att gå i taket.

– Det är genant. Att säga så är att förlöjliga och håna ett gäng tjejer som i sex månader har förberett sig inför EM, säger Johansson och dundrar vidare:

– Lövgren visar att han är tragiskt opåläst när det kommer till damlandslaget.

Står för sin åsikt

Johansson är också expert i SVT.

– Det första jag fick lära mig när jag började som expert det var att man skulle läsa på innan sändningen. Detta gör Lövgren och Tomas Axnér när det gäller herrarna, men väljer sedan helt bort att göra detsamma med damerna. Det blir Kalle Anka-klubben när det kommer till damerna, säger han.

Vid EM för två år sedan var damernas mål medalj men då misslyckades man.

Lövgren står fast vid det han sagt:

– Jag kräver inga målsättningar om medalj. Men sjua–åtta känns märkligt när de säger att man tagit olika steg.

Johansson:

– Vi satsar fullt ut på detta EM. Det är extremt viktigt för oss att göra resultat i alla mästerskap. Skillnaden är att vi har ett längre tänk nu. Och vi kan inte ha en medaljmålsättning nu för vi har inget medaljlag.

Är du dåligt påläst på damerna, Stefan?

– Jag har sämre allmänkunskap om damhandbollen än herrhandbollen, visst är det så. Men i taktik skiljer det ju ingenting. Var gränsen går mellan dålig koll och inte kan man ju diskutera, säger han.

Lövgren och Johansson pratade med varandra på telefon i går.

– Vi har haft en bra relation – och har det fortfarande, säger båda två.

ARTIKELN HANDLAR OM