Spanienproffsen missar World cup

Spanska ligan stoppar den svenska stjärntrion

Foto: Darko Bandic
Robert Arrhenius.
SPORTBLADET

Inga Spanienproffs i World cup.

Två debutanter – men inga Spanienproffs.

– Om vi hade fått bestämma hade vi självklart velat ha det bästa laget, säger handbollens förbundskapten Ola Lindgren om truppen till World cup som är sista chansen att slå sig in i VM-truppen.

Hur pass återställd är Robert Arrhenius efter bröstmuskelskadan, är 42-årige målvaktsveteranen Tomas Svensson en man för hemma-VM och vad krävs för att Jonas Källman ska lyckas lika bra i blågult som i Ciudad Real?

Det är frågor som Ola Lindgren och kollegan Staffan Olsson ställer sig, men inte kommer att få svar på under World cup i Halmstad och Malmö den 7–8 december, då den spanska handbollsligan inte släpper sina spelare.

– Om vi hade fått med alla spelare hade vi kunnat spela med ett tänkt VM-lag. Men vi visste om det sedan tidigare, säger Lindgren.

Intressanta debutanter

Med i 18-mannatruppen är däremot debutanterna Niclas Barud, Sävehof, och Fredrik Pettersson, Hammarby.

– Det är två intressanta spelare som har fysiken för att spela på internationell nivå, konstaterar Lindgren.

Målvakten Mattias Andersson, Grosswallstadt, övertygade i EM-kvalet i slutet av oktober och ställs över den här gången. I stället får två andra bundesligamålvakter, Andreas Palicka och Per Sandström, möjligheten att visa upp sig tillsammans med Dan Beutler.

– Det finns en del spelare som vi skulle vilja ha positiva besked från. Jag hoppas att många tar chansen så att vi får något att bygga vidare på.

Truppen tas ut i december

Kiels storskytt Kim Andersson, som fortfarande inte gjort comeback efter knäoperationen i april, var aldrig aktuell för World cup.

– Han har själv förhoppningar om att komma i gång och spela i början av december, men vi får se, säger Lindgren.

Sverige möter Island i Halmstad och sedan Norge eller Danmark i Malmö. Dagen efter, den 9 december, tar förbundskaptenerna ut bruttotruppen med 28 spelare till VM i januari.

ARTIKELN HANDLAR OM