Flinck: Kristianstad kommer att skapa en ny dynasti

SPORTBLADET

MALMÖ. Ola Lindgren till IFK Kristianstad 2012.

Då ser jag ett Hammarby från 2004 – men med stålar, publik och proffs på alla positioner.

Kristianstad kommer att skapa en ny dynasti i svensk handboll.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Lars Möller Madsen –en av Kristianstads storskyttar som kommer att ta order från Ola Lindgren i höst.

Det var mer välregisserat då för nio år sedan: Staffan Olsson kom in i pausen mellan Hammarby och Redbergslid på Hovet och skrev på kontraktet till jublet från 4000 Bajenfans.

När bekräftelsen att Ola Lindgren var klar för IFK Kristianstad, mitt under EM-genrepet i Malmö, kom i går tog ett gäng orangea IFK-fans fram sprej-färgen på läktaren och kladdade dit på en banderoll: ”Välkommen till IFK, Ola”.

Men gårdagens nyhetsbomb i handbolls-Sverige får mig ändå att dra paralleller mellan Kristianstad hösten 2012 och Hammarby, säg, 2004.

Hammarby vann tre raka SM-guld

Kanske går det lite för snabbt för mig nu men jag skulle vilja hävda att Ola Lindgrens hemkomst är det största som hänt elitserien sedan just Olsson kom till Bajen 2003.

Och Kristianstad är lite i samma läge som Hammarby då – men också med några fantastiskt stora skillnader till skåningarnas fördel som jag återkommer till.

Då slutade det med tre raka SM-guld för Bajen 2006-08.

Blir ett dragplåster

Tack vare Staffan Olsson lyckades Hammarby locka till sig spelare som man aldrig haft en chans på annars – och behålla dem länge, längre än vad deras försörjning egentligen tålde.

Ola Lindgren blir förstås ett dragplåster ur alla perspektiv för IFK: medialt, sponsormässigt, publikt... men framför allt sportsligt.

Det är som sportchefen Mats Samuelsson säger:

– Är du en ung, lovande spelare blir det svårt att låta bli att välja oss.

Det är ju till exempel ingen risk att förbundskaptenen missar dig...

Proffs på alla positioner

Med Ola Lindgren har skåningarna tagit ett stort steg mot en stormaktstid. Skapar den inte en ny dynasti i svensk handboll nu – ja, då har de misslyckats.

Och till skillnad från Hammarby back in the days har Kristianstad dessutom pengarna, sponsorerna, arenan, publiken och organisationen. Och inte minst proffs i alla positioner både på och utanför plan (alla spelarna ska till exempel kunna träna två gånger om dagen).

Staffan Olsson förlängde som förbundskapten. Stefan Lövgren blev general manager. Peter Gentzel tog över svensk elithandboll. Och så Ola Lindgren nu... de har börjat hitta hem det senaste året, Bengan Boys. Och det betyder så oerhört mycket för svensk handboll.

London-OS jobbade på sitt sätt för IFK Kristianstad. Ingen tysk storklubb hade tagit in Lindgren som ny tränare och samtidigt låtit honom köra en blågul OS-satsning hela sommaren med en veckas semester.

IFK svävar inte i väg:

– Målsättningen är att vara topp-fyra i Sverige, säger sportchef Samuelsson.

Det är rätt många skåningar där ute i proffsvärlden som ganska snart ska flytta hem.

Blir det Kristianstad som kniper dem nu?

Lindgren har kontrakt från den 1 maj.

Coachar han då om ni går till SM-finalen den 12 maj?

– Det har jag inte ens tänkt på, säger Samuelsson.