”Danskt jubel – då behöver blågult din hjälp för att nå OS”

I och med Danmarks EM-guld får Sverige en svårare väg till OS.
SPORTBLADET

HELSINGBORG. Vill ni se Jernemyr & Co i OS?

Då är det upp dig och 11 999 svenska handbollsälskare till i Scandinavium i påsk.

Det är dags att göra som serberna i förra veckan, tyskarna 2007, tunisierna 2005, och slovenerna 2004 – visa vad hemmaplan betyder.

Vi kan gnälla på Ola Lindgrens och Staffan Olssons coachning, vi kan såga Jonas Larholms andra halvlek mot Polen, vi kan ifrågasätta Jonathan Stenbäckens insats i anfallen...

Men vill vi se herrlandslaget i OS för första gången sedan år 2000 så är det upp dig, mig och närmare 12 000 blågula handbollsälskare i påsk i Scandinavium.

Serberna visade det förra veckan, tyskarna i VM 2007, tunisierna i VM 2005, slovenerna i EM 2004... ja, vi svenskar i VM i fjol också – hur mycket hemmaplan betyder i handboll.

Hade serberna vunnit EM-finalen i går hade det inte behövts några stridsrop för då hade vi haft vår drömgrupp och en biljett till OS.

Men nu såg Mikkel Hansen och Niklas Landin till att skicka Jernemyr & Co in i en grupp med Makedonien (EM-femma och turneringens stora överraskning)), Ungern (EM-åtta som spelade oavgjort eller besegrade Spanien, Frankrike och Kroatien nere i Serbien) och Brasilien.

Sett till EM är vi alltså bara rankade trea i gruppen – och bara två lag får åka till London.

Och ni som läst den här spalten under EM vet att jag fruktar detta kval med de här nästan bottenlösa genomklappningar detta svenska lag kan drabbas av.

Det är alltså hemmaplan – och det stöd i Scandinavium som lyfte landslaget mot Polen i VM i fjol – som ska ta handbollsherrarna till OS.

Jonas Källman kan förstås också hjälpa till.

Men när jag frågade honom i går kväll om OS-kvalet svarade han:

– Jag vet inte.

Och vad värre är:

– Jag kände inget sug att vara med heller när jag såg det på tv.

Vi kan tycka att vår OS-kvalgrupp blev tuff.

Men grupp 1 är ändå några resor värre: Spanien, Serbien, Polen, Algeriet.

Vi slapp rysare som Ryssland och Norge men fick Montenegro i VM-kvalet.

Vi har just sett vad Balkanländerna kan prestera (fyra bland de sex bästa i EM) men Sverige har haft ganska lätt mot Montenegro i ett par kval nu.

Det ryktas dock om att montenegrinernahåller på att skrapa ihop ett betydligt vassare lag än senast.

Trots att de ställde till det för oss: vilken bragd av Danmark. Kom in med noll poäng i mellanrundan och slutade som europamästare.

Bara en tolfteplats för Sverige. Men då kan det vara en tröst att det här förmodligen var handbollshistoriens jämnaste turnering. Inte en enda match kändes given på förhand.

Vi kan prata om att Sverige saknade Jonas Källman, Marcus Ahlm och Oscar Carlén.

Danmark spelade hela EM utan sina två ordinarie på linjen. Jesper Nöddesbo och Michael V Knudsen. Då tog tredjemannen René Toft Hansen plats i EM:s officiella all star team.

Guldhjältarna Mikkel Hansen och Niklas Landin är 24 respektive 23 år gamla. Där har danskarna två av världens bästa spelare i tio år till.

Och så Rasmus Lauge, 20, på det.

Och bröderna Toft Hansen.

Som allas vår Emil Berggren twittrade för ett tag sedan: Tänk de stackarna som gick i samma klass som Mikkel Hansen: spökboll på gympan och sen snöbollskrig på rasten.

Men Niklas Landin måste ha gått i den klassen... och härdats.

FAKTA

SÅ FUNKAR OS-KVALET

Speltid: 6-8 april.

Grupp 1 (i Spanien): Spanien, Polen, Serbien och Algeriet.

Grupp 2 (i Göteborg): Sverige, Ungern, Brasilien och Makedonien.

Grupp 3 (i Kroatien): Kroatien, Island, Japan och Chile.

Två bästa i varje grupp till OS.