Sverige föll mot Serbien

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Cecilia Grubbström är damernas val i OS-handbollen.

Herrarna kommer däremot inte att ha någon uttalad förstemålvakt.

– Man måste ha igång två målvakter, säger förbundskapten Staffan Olsson efter 21–23 mot Serbien.

Mattias Andersson var en av Sveriges bästa spelare i öppningsmatchen i Scandinavian Open mot Serbien (21–23). Men när OS-turneringen börjar nästa söndag lär han få dela jobbet med Johan Sjöstrand.

– Min spontana känsla är att vi inte kommer att ha en uttalad förstemålvakt, säger Staffan Olsson.

Det beror dels på det täta spelschemat – som mest åtta matcher på femton dagar – dels på att förbundskaptenerna anser att målvakterna är ungefär lika bra.

Ser fördelar

De kommer dock från olika klubblagssäsonger.

Medan Flensburgs Mattias Andersson var Bundesligas bästa målvakt, satt Sjöstrand allt som oftast på bänken i Barcelona.

– Men han har haft en förmåga att leverera i landslaget, konstaterar Olsson.

Mattias Andersson ser bara fördelar med upplägget.

– Jag och Johan har olika spelstilar, då kan det vara bra att ha olika målvakter att alternera mellan. Det fungerade ju bra i VM i Sverige också, säger han och tillägger:

– Jag är van att spela jättemycket. Men när det är matcher varannan dag är det ingen som klarar att spela helt själv på så hög nivå som vi behöver spela.

Doder övertygade

Andersson överglänstes i andra halvlek av kollegan på andra sidan, Darko Stanic – och Serbien vände ett tremålsunderläge till seger. Sveriges svaga avslutning kan delvis förklaras med att laget har tränat hårt de senaste veckorna.

Matchen i Kristianstad visade ändå att OS-formen närmar sig.

– Vi gör framför allt en bra första halvlek. Det var tätt och sammansvetsat. Men man märker ibland att det är tunga ben och tunga huvuden – så som ska vara, säger Mattias Andersson.

Av utespelarna övertygade Dalibor Doder (första halvlek) och Kim Ekdahl Du Rietz (andra halvlek). Doder tycker att anfallsspelet har utvecklats jämfört med EM i januari.

– Vi har tränat på ett friare spel. Man ska satsa mer och gå på mål och inte i sidled som man såg i Serbien, säger han.

I fredagens match om tredjepris väntar antingen Danmark eller Norge. Knäskadade Jonas Larholm spelade inte på torsdagen, men det ska inte vara någon fara för OS-premiären mot Tunisien.

TT