Sverige slog Nederländerna

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Sverige har fått en fin start på EM-kvalet i handboll. På lördagen kom andra vinsten i andra matchen när Nederländerna besegrades på bortaplan med 33–31.

Men det var ingen seger med guldkant. Svenskarna fick slita hårt för att kunna få med sig den förväntade tvåpoängaren. Med en minut kvar stod det 32–31 till Sverige. Då klev unge Jim Gottfridsson fram och fixade en straff – som Niclas Ekberg satte, fram till slutresultatet 33–31. Gottfridsson, till vardags i Ystad i elitserien, gjorde sin blott andra landskamp. De blygsamma meriterna till trots fick han förbundskaptenernas förtroende att vara på planen och styra spelet från mittniopositionen i slutskedet, när allt skulle avgöras.

– Jag var inne i spelet och hade fått spela mycket under matchen, så det var inte så nervöst, sade Gottfridsson om upplösningen till TT.

Den passningsskicklige playmakern har trivts under landslagssamlingen.

– Det har varit väldigt utvecklande. Jag har fått känna på att träna och spela matcher mot mycket bra spelare. Och de har hjälpt och stöttat mig mycket i laget, det är väldigt bra pågar, sade Gottfridsson.

Sverige leder den haltande tabellen i EM-kvalgrupp 5 på maximala fyra poäng, där fyra lag kämpar om två direktplatser till EM. På söndag möts Ukraina och Sveriges förmodade toppkonkurrent Polen i den match som fullbordar den andra omgången i kvalgruppen.

FAKTA

Nederländerna–Sverige 31–33

Nederländerna: Jasper Adams 9, Arjan Haenen 6 (3), Leon Van Schie 4, Iso Sluijters 4, Toon Leenders 2, Jeffrey Boomhouwer 2, Bobby Schagen 1, Patrik Miedema 1, Tim Remer 1, Nicky Verjans 1.

Sverige: Niclas Ekberg 8 (2 ),Tobias Arén 5, Johan Jakobsson 4, Andreas Nilsson 3, Jonas Larholm 3, Jim Gottfridsson 2, Jonas Källman 2, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Albin Tingsvall 2, Jesper Nielsen 1, Fredrik Petersen 1.

Publik: 900.

Andreas Lenander/TT