”Har publiken som alla drömmer om”

Kristianstad – Sveriges nya handbolls-Mecka

1 av 3 | Foto: Foto: Bildbyrån
Seriefinalen igår vanns av hemmalaget med två mål.
SPORTBLADET

KRISTIANSTAD. Göteborg har meriterna, Ystad fostrar landslagsspelarna och Guif har traditionen.

Men det är Kristianstad som är handbollens mecka i Sverige nu – tack vare sin publik.

– All cred till publiken, säger Ola Lindgren efter segern i seriefinalen mot Lugi inför 4723 åskådare.

Vilket är handbollens mecka i Sverige?

Sportbladets handbollsblogg slängde ut frågan för en månad sedan och debatten satte genast i gång bland läsarna.

Många städer visade sig aspirera och här intill har vi försökt väga ett antal parametrar bland de hetaste kandidaterna (Skövde är närmast utanför kvintetten) samt frågat ett antal prominenta personer i handbolls-Sverige.

Svaret blir Kristianstad – med sin publik, arena och kultur.

Seriefinal mot Lugi

Var ni någon av de 4723 på plats på läktarna i går i seriefinalen mot Lugi så lär ni inte protestera.

– Det är den här publiken alla lag drömmer om att spela inför, säger Tomas Axnér efter att hans Lugi förlorat med 22-20.

Kristianstads snitt (3409 före gårdagens match) i publikligan är nästan dubbelt så högt som tvåan Guifs 1857. Och de sex mest besöka elitseriematcherna i höst är Kristianstads sex hemmamatcher.

Men det handlar inte bara om själva siffran.

– Det låter utopiskt för oss att prata om att ha den här publiken... men även om vi hade fyllt vår arena så hade vi ändå inte haft hälften i decibel för vi har inte den kulturen, säger Axnér.

Lund har många utövare

Ändå håller varken han eller Ola Lindgren Kristianstad som Sveriges mecka.

De lyfter i stället fram andra parametrar. Axnér menar att det är hans eget Lund i kraft av bredden staden har med alla sina elitlag och antalet utövare.

Lindgren, som fortfarande är obesegrad som tränare i Kristianstad Arena med 14 raka matcher nu, tittar på meriter.

– Det är svårt att gå förbi Göteborg med RIK:s och Sävehofs framgångar. Men jag hade önskat att fler får till den här inramningen också som vi har, säger han.

Markus Olsson var Kristianstads bäste målskytt i går.

– Jag hade tenta i dag och var helt färdig i huvudet när jag kom hit. Men när man springer in här så vänder allt, säger han.

FAKTA

Publiktoppen

…eller med andra ord: Kristianstads sex hemmamatcher i år

1. 4 723 IFK Kristianstad – Lugi

2. 3 789 IFK Kristianstad - Hammarby

3. 3 654 IFK Kristianstad - HK Malmö

4. 3 480 IFK Kristianstad - HK Aranäs

5. 3 161 IFK Kristianstad - Drott Halmstad

6. 2 961 IFK Kristianstad - Västerås Irsta

Publiksnitt i elitserien (efter nio omgångar)

1. IFK Kristianstad 3 409

2. Eskilstuna Guif 1 857

3. Ystads IF 1 671

4. Hammarby 1 441

5. Lugi HF 1 391

6. HK Malmö 1 351

7. IFK Skövde 1 308

8. Drott Halmstad 1 048

9. Skånela IF 1 024

10. Alingsås HK 990

11. IK Sävehof 925

12. Redbergslids IK 878

13. VästeråsIrsta 820

14. HK Aranäs 644

Totalt snitt: 1 366

Totalt snitt utan Kristianstad: 1 192 (höjer ensamt hela elitseriens snitt med 13 procent).

Sportbladet granskar Handbollssverige

Vilket är handbollens mecka i Sverige?

Ett mecka är enligt nationalencyklopedin ”en plats där något i särskilt hög grad utvecklas och blomstrar”. Men räknas inte meriter då? Tradition? Arena?

Flera städer gör i varje fall anspråk på titeln i handbolls-Sverige. Sportbladets Johan Flinck beslutade sig för att utreda frågan.

KRISTIANSTAD

36 000 invånare.

Publik

Publiksnittet på 3409 säger allt. Snudd på sex plus! Helt överlägsna och sådana här snittsiffror har vi inte sett sedan... i Malmö på 1970-talet.

Arena

Elitseriens nyaste/landets bästa handbollsarena och publiktillströmningen är två kommunicerande kärl i Kristianstad.

Kultur

Invånarna lever för handbollen och IFK trots att resultaten varit skrala de senaste decennierna (SM-finalen i våras undantaget).

Meriter

Bäst i landet just nu och bara sex klubbar har blivit mästare fler gånger än IFK. Men nästa år är det 60 år sen senaste guldet. SM-finalen i fjol var den första sedan 1975.

Bredd

IFK dominerar helt numera. IF Kristianstad ligger dåligt till i ettan. På damsidan är man i toppen i division ett. Men de fina ungdomskullarna som kommit senaste åren höjer betyget ett snäpp.

Landslagsfostran

Inte en enda av dagens landslagsspelare är fostrad i Kristianstad. Marcus Ahlm? Jo, men han har inte spelat i landslaget på snart fem år, tyvärr.

Totalt: 21

YSTAD

19 000 invånare

Publik

Trea i publikligan trots att man är klart minsta staden bland mecka-kandidaterna är starkt. Men inte riktigt samma tryck som i Eskilstuna?

Arena

Kommunen har bromsat i många år nu. Österporthallen andas visserligen handboll men är oerhört nergången nu.

Kultur

Handbollen och Kurt Wallander sätter Ystad på kartan. Ingen konkurrens alls från övriga sporter. Kanske den landets tydligaste handbollsstad ur det perspektivet.

Meriter

20 år sedan senaste SM-guldet (och finalen). Totalt sex finaler och två guld sedan 1969. YIF underpresterat i flera säsonger med tanke på resurserna.

Bredd

Sett till befolkningsmängd imponerar herrbredden. För bara tre år sedan låg både IFK och YIF i elitserien och IFK hänger sig kvar i allsvenskan. Märkligt svaga på damsidan med tanke på intresset i stan, bästa laget i div 2. Alltid starka på ungdomssidan med sin fina talangutveckling.

Landslagsfostran

Sett till stans storlek imponerar Ystad stort här: Kim Andersson, Mattias Andersson, Fredrik Petersen och Niclas Ekberg hade alla huvudroller i OS-silverlaget. Lägg till Oscar Carlén och nu kommer Jim Gottfridsson.

Totalt: 20

ESKILSTUNA

65 000 invånare

Publik

”Röda havet” ger en härlig inramning. Högt snitt i många år nu och bara Kristianstad är bättre här.

Arena

Många menar att om Eskilstuna hade fått en ny arena samtidigt som Kristianstad hade det sett ut likadant ut här som nere hos de orangea.

Kultur

Också en klassisk handbollsstad där invånarna verkligen brinner för sin stad. Kanske de mest fanatiska anhängarna i handbolls-Sverige.

Meriter

Fyra i maratontabellen och fyra finaler sedan 1997, alla dock förluster.

Bredd

Eskil ligger i allsvenskan och Guifs damer ser ut att vara på väg upp i elitserien. Bra ungdomsarbete men inte lika ofta framgångsrika kullar som Ystad och Lund.

Landslagsfostran

Tobias Aren och Mattias Zachrisson har tagit plats i Blågult från en fin generation spelare, där en skadefri Robin Andersson också är landslagsmässig.

Totalt: 19

GÖTEBORG (INKL PARTILLE)

580 000 invånare

Publik

Sett till stans storlek är publiksiffrorna och stämningen i hallarna riktigt klen. Stenhård konkurrens från fotbollen och hockeyn.

Arena

Lisebergshallen?! Partillebohallen?! Nej, hör ni. Alltihop förstärkt av de svaga publiksiffrorna. Sävehof har dock en ny arena på gång, så det finns lite potential här.

Kultur

På många sätt handbollens huvudstad i många år nu, inte minst tack vare sin storlek, bredd och meriter då varken Stockholm eller Malmö bjuder på motstånd. Men det är ju inte så att det snackas handboll på gator och Järntorget precis.

Meriter

Sävehof är 2000-talets framgångsrikaste lag med sex finaler och fyra guld. Dessutom fina prestationer i Champions League. RIK är mesta mästarna.

Bredd

Sävehof är världens största handbollsklubb och dominerar också på ungdoms- och damsidan. Och man har Partille Cup! I damernas elitserie hittar vi ytterligare två klubbar från 031-området. I herrarnas elitserie har man tappat, från fyra klubbar för tio år sedan till två i dag.

Landslagsfostran

Då vi räknar bort damerna här har Göteborg faktiskt tappat de senaste åren. Under Bengan Boys-tiden dominerade RIK-spelarna och för ett par år sedan kryllade det av Sävehofspelare. Nu hittar vi bara Jonas Larholm, Johan Jakobsson och Magnus Jernemyr från hela 031-regionen.

Totalt: 18

LUND

83 000 invånare

Publik

Lugi, och H43 för den delen när de är uppe i elitserien, drar för lite folk till matcherna med tanke på storlek på stan och antalet utövare. Och inte för inte kallas arenan numera för ”Biblioteket”.

Arena

Efter Kristianstad har man kanske den bästa arenan. Men det ekar lite för mycket tomt för ofta. Det drar ner betyget ett snäpp.

Kultur

Har alltid varit, och kallat sig, en handbollsstad men sett till det samt stans storlek och antalet utövare och elitlag saknas det där riktiga engagemanget. Knappt någon konkurrens alls heller från fotboll och hockey.

Meriter

Ett SM-guld och ytterligare en final (båda Lugi) är allt två starka elitklubbar genom åren mäktat med.

Bredd

Inte riktigt i klass med Göteborg. Men imponerande, inte minst sett till stans storlek. Lugi och H43 på herrsidan, Lugi, H43

Landslagsfostran

I höstens landslag hittar vi Kim Ekdahl Du Rietz och Andreas Palicka.

Totalt: 16

Fotnot: Damhandboll, liksom ungdomshandboll, räknas in under bredd. Men i till exempel meriter kan inte Göteborg tillräkna sig Sävehofs framgångar.

ENKÄT: Vilket är handbollens mecka i Sverige?

Tomas Axnér, TV4-expert och Lugitränare:

– Måste ligga i Skåne med tanke på att nästan hela landslaget är skåningar. Intressemässigt är Kristianstad störst och bäst spelare får Ystad fram. Lund däremot har tre-fyra elitlag på dam- och herrsidan och två klubbar som var för sig är band de största i landet. Dessutom Lundaspelen som är världens största inomhusturnering. Svaret blir Lund, sett till dam/herr/ungdom.

Claes Hellgren, TV4-expert:

– Kristianstad. Bäst publik, bästa ekonomiska förutsättningarna, bästa hallen, enormt intresse. överlägset trevligast när det gäller att ta hand om media och så ligger det i Skåne, där handboll är kultur.

Martin Frändesjö, SVT-expert:

– Göteborg. Varför? Sävehofs (både damer och herrar) och RIK:s framgångar och framtagning av a-landslagsspelare de senaste 20 åren.

Magnus Grahn, SVT-expert:

– Kristianstad, utan tvekan. Man har integrerat publik, ny hall, sponsorer och marknadsföring till en ny dimension i svensk handboll. Ingen människa i regionen i och runt Kristianstad går obemärkt förbi när IFK spelar.

Per Johansson, SVT-expert och ex-damförbundskapten:

– Alingsås – tätast och mest tryck.

Ola Lindgren, förbundskapten och Kristianstadtränare:

– Göteborg. Mecka ska väl vara där vinnarna är. Tittar du tillbaka så är det Göteborg med alla sina mästarlag.

Staffan Olsson, förbundskapten:

– Kristianstad. Svårslaget med det intresset och den arenan.

Stefan Lövgren, landslagets general manager:

– Kristianstad i kraft av publik, arena och hur de jobbar nu på alla plan.

Peter Gentzel, chef Svensk Elithandboll:

– Göteborg med sin starka handbollstradition och dominans de senaste 20 åren.

ARTIKELN HANDLAR OM