Bragdvändning gav svensk seger

Aftonbladets Markus Wulcan rapporterade direkt

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
Johanna Ahlm var matchens lirare.
SPORTBLADET

Storstjärnorna svek och Danmark ledde med 22-17.

Då klev Johanna Ahlm, 25, fram och såg till att Sverige vände vann och i EM-premiären efter stor dramatik.

– En underbar känsla. Jag skakar i hela kroppen, säger Ahlm till Sjuan.

Premiärmötet med Danmark var en absolut nyckelmatch i handbolls-EM i Serbien. Förlust hade inneburit minimal chans till en bra placering.

Och det började inte bra. Sverige slarvade väldigt mycket, hade inget flyt med stolparna och storstjärnorna Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén lyckades inte med något.

Danmark drog ifrån

Danmark ledde med två bollar i paus och drog sedan ifrån. Med kvarten kvar ledde våra grannar med 22-17. Då tog två inbytta spelare över showen. Målvakten Maria Olsson gjorde flera viktiga räddningar och framåt var pånyttfödda Johanna Ahlm hur bra som helst. Göteborgaren satte fem av straffar och svarade för totalt tio mål när Sverige vände och vann med 27-26 efter en oerhört dramatisk avslutning.

– Jag kom in i ett skede när många var trötta och jag hade mycket energi. Jag kom in i ett gott stim och körde bara. Jag fick någon lätt kontring och det gav mig självförtroende, säger hon till Sjuan.

Bra utgångsläge

Segern innebär att Sverige har ett mycket bra utgångsläge i gruppen som förutom Danmark innehåller Frankrike och Makedonien. Tre lag går vidare till mellanrundan.

– Två poäng, det är Danmark, det är öppningsmatch och vi vände matchen. Det är så mycket som är så viktigt, säger Johanna Ahlm.

ARTIKELN HANDLAR OM