”Handbollen skulle ta ett steg tillbaka”

Svenske landslagsstjärnans klubb kan läggas ned

Foto: BILDBYRÅN.
SPORTBLADET

De har vunnit Champions League tre gånger de senaste sju åren.

Nu är Atlético de Madrid nära att läggas ned – vilket skulle tvinga svenske stjärnan Jonas Källman att leta efter en ny klubbadress.

– Jag fick reda på det i dag. Det vore ett dråpslag för spansk handboll, säger han till Sportbladet.

Krisen är total i ekonomiskt tyngda Atlético de Madrid. Spelarna informerades under måndagen om att klubben är nära att läggas ned med omedelbar verkan.

Men för vänstersexan Jonas Källman, 31, kommer inte beskedet som en chock.

Så dåligt mår spansk handboll, menar han.

– Inte många klubbar, om ens någon, omsätter över tio miljoner kronor. Ligan har gått ner jättemycket de senaste åren, säger han.

”Brinner i knutarna”

Som exempel säger Källman att Demetrio Lozano, då i tyska storklubben Kiel, var den ende spanjoren som inte spelade i den inhemska ligan när han flyttade över 2002.

– Nu är det för fan hur många spanjorer som helst ute i Europa. De är överallt.

De vill därifrån?

– Ja, det finns inga pengar, ingen säkerhet, ingen garanti. Om det här stämmer och Atlético läggs ner vore det ett dråpslag för spansk handboll, säger Källman.

Landslagsstjärnan, som var med och tog OS-silver förra sommaren, hade tänkt infinna sig när laget återsamlas efter semestern 27 juli.

Nu kanske han måste se sig om efter en ny klubb.

– Det är bara tre veckor kvar så det är klart att det brinner i knutarna, men just nu vet jag lika mycket som du. Jag ska träffa presidenten i morgon och då hoppas jag att få reda på svart på vitt vad som händer, säger Källman.

”Det ser inte bra ut”

Atlético de Madrid vann Champions League tre gånger mellan 2006 och 2009. Förra året slutade man tvåa i serien och var det enda laget som var nära att hota seriesegrarna och värsta konkurrenten Barcelona.

– Försvinner Madrid finns bara Barça kvar och de skulle springa hem ligan hur enkelt som helst de närmsta fem åren. Handbollen skulle ta ett steg tillbaka och det vore jättetråkigt.

Vad gör du om klubben läggs ner?

– Helt ärligt har jag inte tänkt så mycket på det. Jag blev pappa till en liten pojke för två veckor sedan så jag har haft fullt upp.

– Jag har varit med om det här många gånger de senaste två åren men nu verkar det ligga någonting i det. Det ser inte bra ut, så mycket vet jag, säger Källman.

Den svenske veteranen lämnade Skövde 2002 för att bli utlandsproffs. Klubben hette då Ciudad Real, men efter konkurshotet 2011 flyttades klubben norrut och bytte namn till Atlético de Madrid.