Han kommer ut som homosexuell

Handbollsspelaren kommer ut för att hjälpa andra

Foto: Foto: SANDNESPOSTEN
Ole André Lerang.
SPORTBLADET

Hans hemlighet var på väg på att förstöra både hans karriär och hans sociala liv.

Nu kommer den norska handbollsspelaren Ole André Lerang ut som homosexuell.

– Jag har varit rädd för att bli utkastad och inte längre vara välkommen i handbollsvärlden, säger han.

Ole André Lerang har varit en av Norges stora målvaktstalanger i handboll och spelar i dag i norska högstaligan med Viking HK. Men i och med hemligheten han bar på fick han sämre och sämre självförtroende. Lerang började då prestera allt sämre på handbollsplanen.

– Det gjorde mig väldigt osäker som person i allmänhet. Rädd för att inte passar in i sociala sammanhang och rädd för att avslöja mig själv om vi skulle ut och festa. Att ha en sådan hemlighet och samtidigt prestera på elitnivå har varit riktigt tufft, säger han till aftenposten.

Ole André Lerang var orolig för vad hur hans lagkamrater skulle reagera och valde därför att först berätta det för sina föräldrar och sina vänner. Han ville veta att han kunde få stöd i fall lagkamraterna skulle vända sig mot honom.

Svårare att komma ut i sportvärlden

Att Lerang går ut i tidningen och berättar om sin sexuella läggning är för att han vill hjälpa andra med liknande hemligheter. Han upplever att det inte finns något negativt med att komma ut.

Lerang säger att det är svårare att komma ut som homosexuell om man befinner sig i sportvärlden. Han säger att det finns en så kallad garderobs kultur.

– I sporten är det väldigt stereotypt. Människor ser på homosexuella som väldigt feminina och folk förknippar inte dig med något feminint när du idrottar. Särskilt i lagsporter finns det lite machokultur, säger Lerang.

FAKTA

Ole André Lerang

Ålder: 24 år

Klubb: Viking HK

Tidigare lag: Randfontein, Stranger Handboll, Sandnes

Landskamper: Elva U-landslagsmatcher, sex matcher med juniorlandslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM