Elitspelaren rasar mot TV4: ”Är katastrof”

Skurustjärnan: ”Besviken”

SPORTBLADET

TV4 storsatsar på handboll i år.

Men kanalen kommer bara att sända cirka tio matcher från damernas elitserie – samtidigt som samtliga herrmatcher ska visas.

– Vi tycker det är katastrof, säger Linnéa Claeson till Sportbladet.

TV4-gruppen har landat rättigheterna för elitserien i handboll de kommande tre åren. Samtliga matcher i herrarnas högsta serie kommer att visas på TV4Play – men kanalen sänder bara 10 matcher från damernas elitserie.

– Vi är oerhört besvikna, vi vill absolut se en ändring. Jag tror att TV4 vill förklara det med att herrarna drar mer publik och så vidare, men det finns jättemånga som tycker att damhandboll är otroligt kul att titta på, säger Linnéa Claeson, högernia i Skuru.

Linnéa Claesson tror att hon talar för alla damklubbar i högstaserien.

”Känner oss borträknade”

– Vi tycker att det är katastrof, vi ser ingen anledning till det här, vi har haft jättebra tittarsiffror. Jag tror att alla damlag är väldigt besvikna, vi känner oss borträknade och diskriminerade. Jag vet att vi haft bra tittarsiffror när SVT sände, säger hon.

Även Team Eslöv är rasar mot det nya tv-avtalet som är skrivet tillsammans med Svensk elithandboll.

– Avtalet med TV4 är en jävla katastrof. Svensk elithandboll är skapat för att gynna all handboll, inte bara herrarna. Både TV4 och Svensk Elithandboll har svikit svensk damhandboll och verkar båda helt ha missat debatten om jämställdhet de senaste tio åren, dundrar Stefan Lindstrand, ordförande i Team Eslöv till Skånska Dagbladet.

TV4: ”Kan inte beskylla oss”

På TV4 slår man tillbaka mot kritiken.

– Jag tycker nog i och för sig inte att vi är den kanal i Sverige som är bäst på att visa damhandboll, den satsningen tycker jag inte att man ska förringa. Sedan kan jag tycka att vi kan ha ännu fler tv-sända matcher. Men som det ser ut nu med intresset på damsidan så tycker jag att vi är rätt ute, säger Fredrik Olofson, sportchef på TV4-Gruppen.

Varför är det så pass stor skillnad mellan herr- och damhandbollen när det gäller tv-sända matcher?

– Det här är en omfattande satsning som vi inte varit i närheten av i elithandbollen, och den hoppas vi ska smitta av sig på damhandbollen. Tanken från oss är göra en långsiktig satsning och vi har skrivit ett långt avtal som löper avtal över flera år. Det känns väl inte otroligt att det vi sänder fler matcher inom några år. Men nu finns det inte resurser att producera alla matcher, man måste börja någonstans, säger Olofsson.

Vad säger du till Linnéa Claeson och andra som menar att det är en katastrof och att ni ser ned på damhandboll?

– Det förstår jag inte vad hon menar, vi har satsat på damerna på landslagsnivå i ex antal år, vi har gått i bräschen med att satsa på damfotboll och damhandboll på TV4. Nej, jag tycker inte att man kan beskylla oss att vi ser ned på damhandboll, absolut inte, säger Olofsson.

FAKTA

■ ■ Säsongen 2013-2014 sändes elva matcher från damhandbollen i SVT1/SVT2. Åtta matcher i SVT Play. Snittratingen då låg på 104.636 i SVT.
■ ■ I herrhandbollens elitserie sändes 17 matcher i SVT1/SVT2. Elva matcher i SVT Play. Snittratingen då låg på 145.647 i SVT.

Källa: Skånska Dagbladet.