Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Alla överens: Blir orange dominans

Flinck: Det är ett nytt Kristianstad vi ser

HETA IFK Kristianstad fick behålla Markus Olsson och har dessutom fyllt på laget med flera tunga namn. Nu talar det mesta för att de orangea blir laget alla vill slå den här säsongen.   HETA IFK Kristianstad fick behålla Markus Olsson och har dessutom fyllt på laget med flera tunga namn. Nu talar det mesta för att de orangea blir laget alla vill slå den här säsongen. Foto: BILDBYRÅN

Ny hemvändande Bundesligastjärna, ny mittnia, ny vänstersexa, ny högersexa, nytt spel, ny assisterande tränare, ny ­europarutin och – inte minst – en ny Ola Lindgren.

Det här blir Kristianstads år.

Det måste det bli.

Sportbladets Johan Flinck.   Sportbladets Johan Flinck.

Ekonomiskt, medialt och publikt är det Kristianstads år varje år.

Men i år ska det bli det också sportsligt.

På ytan verkar det vara samma gamla (nåja, vi snackar tredje året nu) Kristianstad som vi sett de senaste åren: överlägsna resurser, lapp på luckan, Ola Lindgren vid rodret, medial hajp och tung favoritstämpel.

Men tittar vi närmare ser vi ett nytt Kristianstad:

Ett nytt, hemvändade Bundesligaproffs i Jonathan Stenbäcken (Dan Beutler var det i fjol).

En ny spelmotor i Christian O’Sullivan som, till skillnad från Olafur Gudmundsson, är mer kollektivt inriktad.

En ny vänstersexa i Jerry Tollbring som är en målspruta och kontringsraket.

En ny högersexa i Kristian Björnsen som innebär att Lindgren äntligen fått stärka upp kanterna som han länge velat.

Mer komplett lag

Truppen är nu komplett på ett annat sätt än tidigare. En ny assisterande tränare i Jesper Larsson som är en ikon i Kristianstad och som kommer att få, och ta, större plats än tidigare assistenter till Lindgren.

En ny europarutin. ”Vi hade vunnit ­serien i fjol om vi inte hade gått till gruppspel i EHF-cupen. Nu har vi dragit lärdom av det”, hävdar Lindgren.

Ett nytt spel: med nyförvärven får man också en annan bredd i sitt spel, både bokstavligen och bildligt: det är inte uppbyggt kring (nästan) enbart skyttekraft utan nu också med intelligens, målsinne och fart (där vi inte ska glömma nye målvakten Leo Larssons utkast).

Och sist men inte minst: en ny Ola Lindgren. Efter semifinalsortin mot Lugi i våras skrev jag om hur Lindgren spred allt mer negativ energi runt sig på bänken. Jag beskrev också hur han i den matchen bänkade Andreas Cederholm för att han hade käftat emot sin tränare.

I den utvärdering spelartruppen gjorde efter säsongen fick Lindgren ganska tuff kritik i vissa delar, bland annat att han var för negativ, och detta är något han tagit till sig.

Lindgren bekräftade händelsen med ­Cederholm när jag pratade med honom i förra veckan men menade att det kan hända igen.

– Jag visade vem som bestämmer. Jag vill inte ha något käftande på banan.

Däremot rapporteras det om ett bättre arbetsklimat och det är en uppenbarligen mer positiv Lindgren den här säsongen – i varje fall än så länge. Som när det till exempel gäller den egna slagstyrkan på förhand.

– Jag brukar inte vara positiv. Jag brukar vara jävligt negativ i överkant. Men just det här laget har jäkligt mycket kvaliteter som jag inte sett tidigare i Kristianstad.

Ja, ni hör själva – det är en ny Ola Lindgren vars trupp, efter lite utrensningar, nu ska palla de höga krav som han ställer på den.

Det här blir Kristianstads år, också sportsligt, och de kommer att ta hem både serie och SM-guld.

Utmanare då? Man har börjat snacka om ”de fyra stora” i elitserien – Kristianstad, Guif, Lugi, Alingsås – och det är de tre sistnämnda som är utmanarna till de orangea. Om nåt år kan nog Sävehof, som bygger ­både nytt lag och ny arena, utöka kvartetten till en kvintett men jag tror inte Partille­laget når en final i år.

Känns som man denna säsong kan skikta upp elitserien på ett annat sätt än de senaste åren: bakom de fyra-fem stora ser jag tre lag som bör knipa de sista tre slutspelsplatserna: Ystad, Malmö och RIK.

Där bakom tror jag vi hittar Ricoh som med sitt lagbygge bakifrån kommer att hamna i ”ingemansland”. Sedan slåss fyra lag om att undvika kval: Skövde, Hammarby, Drott och H43.

Önnereds år blir det där­emot inte. När räddningsplankan Rimbo inte är kvar kommer göteborgarna att rasa ur.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet