Nyförvärvets otäcka skada

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Kristianstads stjärnvärvning Christian O'Sullivan skadade armen i slutet av segermatchen mot H43 och fördes till sjukhus.

Enligt lagläkaren Marcus Waldén gick armbågen ur led.

– I så fall handlar det om sex veckor, säger Waldén till Sportbladet.

I värsta fall kan det handla om en fraktur också med påföljande operation.

Efter en trevande inledning på elitseriesäsongen har Kristianstads tunga nyförvärv på mittnio, Christian O'Sullivan fått det att lossna de två senaste matcherna.

I kväll blev den norske landslagsmannen och speldirigenten bäste målskytt hos guldfavoriterna med sin sex fullträffar när Kristianstad besegrade H43 borta med 30-23 (17-11).

Men i slutminuterna, när Kristianstad hade säkrat segern, gick han upp i luften med bollen, stoppades av en H43-försvarare och landade så illa att han skadade sin vänsterarm.

Skadan verkade av reaktionerna att döma som tämligen allvarlig.

Enligt Kristianstads lagläkare Marcus Waldén, som inte var på plats i Lund men såg matchen på tv och har pratat med lagets sjukgymnast, är det av allt att döma armbågen som är skadad.

– Det ser ut som han har slagit armbågen ur led.

”Landar på handen”

Hur länge blir man borta då?

– Är det ingen samtidig fraktur brukar man säga sex veckor. Han är och röntgar den på sjukhuset i Lund nu.

– Han landar på handen och då brukar armbågen slungas bakåt. Man kan få en samtida fraktur men det är inte så vanligt.

I så fall rör det sig om mer än sex veckor?

– Är det en mindre fraktur behöver det inte betyda längre tid. Men är det ett stort fel så att man behöver operera kan det bli tolv veckor. Men jag hoppas inte det och det såg inte ut så.

– Jag vet inte varför de ville dra armbågsleden på plats direkt, för det brukar vara det lättaste. Men du får återkomma i morgon när jag har sett röntgenbilderna, säger Waldén.

Skadan ställer till det

Skadan på O'Sullivan ställer förstås till det för laget och tränaren Ola Lindgren.

– Det var inte på den positionen som man ville ha en skada, säger han och syftar på att man egentligen bara har tre spelare på vänsternio och mittnio tillsammans.

– Oktober är en tuff period för oss med mycket matcher i både EHF-cupen och ligan och många bortaresor.

Enligt Lindgren vill man ha en definitiv prognos innan man bestämmer om man behöver leta efter nyförvärv.

– Stannar det vid sex veckor kan ni nog kompensera. Vi har (försvarsspecialisten) Daniel Lindgren som kan spela där och vi kan också spela med två linjespelare eller sätta in en vänsterhänt som mittnia. Så vi kan överleva på det sättet, men inte under för lång tid.

– Men blir O'Sullivan borta längre än sex veckor får vi givetvis titta på alternativ och kanske ge oss ut på marknaden, säger Lindgren.

■ ■ ■

I kvällens andra elitseriematch lyckades Ystads IF, med oväntat mycket besvär, till slut avfärda tippade bottenlaget Önnered på hemmaplan med 23-20 (14-11).

FAKTA

H43 Lund–Kristianstad 23–30 (11–17)

H43 Lund: Simon Nyberg 6, Julius Andersson 4, Måns Gerdtsson 3, Andreas Hampe 3, Elias Holmström 2, Joakim Bååk 2, Fahrudin Zaimovic, Gustav Thulin, Rune Poulsen. Kristianstad: Christian O'Sullivan 6, Kristian Björnsen 5, Markus Olsson 4, Jonathan Stenbäcken 3, Jerry Tollbring 3, Fredric Pettersson 3, Albin Lagergren 2, Johannes Larsson 2, Daniel Lindgren, Anton Lindskog.

Publik: 710.

Ystads IF–Önnered 23–20 (14–11)

Ystads IF: Lukas Nilsson 6, Alexander Borgstedt 5, Herman Hugoson 3, Emil Hanson 3, Jakob Nygren 3, Philip Nilsson 2, Linus Andersson. Önnered: Andreas Berg 5, Ola Pewik 3, Erik Nylen 3, Daniel Komayesh 3, Tobias Jademan 3, Martin Adolofsson 2, Ramsus Nilsson.

Publik: 1 386.