”Vad fan ska vi kvala för?”

Wild cards och utslängda nationer – nu har Lindgren fått nog inför VM i Qatar

Foto: Bildbyrån
”Man blir förbannad” Ola Lindgren är oerhört kritisk till internationella handbollsförbundets agerande. ” Det blir en övermyndighet som sitter ovanför själva sporten. Det har varit för mycket att det ska vara acceptabelt”, säger han.
SPORTBLADET

VM i Qatar har föregåtts av en fars med Sverige som en av de stora förlorarna.

Nu kan inte Ola Lindgren hålla tyst längre.

– Man blir förbannad! Vad fan ska vi kvala för, dundrar förbundskaptenen inför dagens landskamp mot Island – som egentligen inte skulle ha fått vara med i VM.

I kväll i Kristianstad möter handbollsherrarna Island i uppladdningen inför VM i Qatar. Samma Island som man ställs mot i VM-premiären om en vecka.

Det var naturligtvis inte tanken då uppladdningen planerades men då skulle inte Island spela VM efter att missat i kvalet.

Men i slutet av november fick Island och Saudiarabien plötsligt var sitt wild card till VM efter att Förenade Arabemiraten och Bahrain dragit sig ur VM.

En fars i IHF:s regi

I somras slängde dessutom internationella förbundet (IHF), under stor uppståndelse, ut redan inkvalade Australien från VM och gav platsen till kommersiellt så viktiga Tyskland.

Förspelet till detta VM har liknats vid en fars i regi av IHF. En fars där Sverige är en av de stora förlorarna då man ställs mot Island i stället för blåbäret Förenade Arabemiraten i gruppen och tyskarna gick in i grupp D som korsas med Sveriges grupp C i åttondelen.

– Den åttondelen är inte rolig med det motståndet man har på andra sidan. Speciellt när vår grupp ändrade sig också, säger Ola Lindgren.

Med en vecka kvar till VM kan han inte hålla tyst.

– Som handbollssvensk blir man förbannad. Man blir förbannad, dundrar förbundskaptenen.

”Inte acceptabelt”

– Det blir en övermyndighet som sitter ovanför själva sporten. Det har varit för mycket att det ska vara acceptabelt, säger han.

Han talar inte bara i egen/Sveriges sak.

– Ena gången använder IHF sin egen rankningslista för att ta in Tyskland och nästa gång använder man Europas för att ta in Island. Det är ingen konsekvens i det. Sedan tar man in Saudiarabien före Sydkorea trots att koreanerna hamnade högre i det asiatiska kvalet. Vad fan ska vi kvala för då om det ändå är någon annan som till slut bestämmer vilka som ska vara med?

Storstjärnan Kim Andersson om farsen inför VM:

– Klart att det inte är rättvist. Där återspeglas politiken återigen i sporten. Det är synd och visar att handbollen fortfarande är en rätt liten sport. Jag har svårt att se att detta skulle kunna hända inom fotbollen.

IHF-presidenten Hassan Moustafa är oerhört omdiskuterad och ifrågasatt.

– Nu ska jag inte prata om presidentkupper för då får man väl ett rum i en källare i Qatar, men det känns som något behöver göras där, säger Lindgren.

Så sänds handbolls-VM i Kanal 5 och Eurosport 2 - alla tider!

Sveriges schema inför VM

I dag:

Sverige–Island i Kristianstad.

I morgon:

Sverige–Slovenien i Ålborg.

11 januari:

Danmark-Sverige i Århus.

12 januari: Avfärd till Qatar.

16 januari: VM-premiär mot Island.

Detta har hänt i farsen inför VM

Juni 2014: Tyskland, handbollens kommersiella supermakt, förlorar i VM-kvalet mot Polen.

Juli 2014: Inför lottningen av VM beslutar internationella förbundet (IHF) plötsligt att Australien, som kvalat in till VM helt enligt reglementet, är för dåliga och ska ersättas av Tyskland. Island protesterar då man tycker att man ska ha platsen före Tyskland.

November 2014: Förenade Arabemiraten och Bahrain meddelar att de drar sig ur VM på grund av de politiska spänningarna mellan deras länder och Qatar. Man hinner sedan ångra sig men IHF tar ändå beslutet att ersätta dem med Island och Saudiarabien efter att gått efter en annan rankningslista än när man tog in Tyskland.

November 2014: Sverige lämnar in en skrivelse, som ska ses som ett mellanting mellan protest och markering, tillsammans med flera länder. Man protesterar inte mot att ett visst land fick en plats utan kräver ett tydligare reglemente för vad som gäller i sådana här situationer.

Gamla VM-grupperna:

Grupp C: Frankrike, Sverige, Tjeckien, Egypten, Algeriet och Förenade Arabemiraten.

Grupp D: Danmark, Polen, Ryssland, Argentina, Bahrain och Australien.

Nya VM-grupperna

Grupp C: Frankrike, Sverige, Tjeckien, Egypten, Algeriet och Island.

Grupp D: Danmark, Polen, Ryssland, Argentina, Saudiarabien och Tyskland.

l De fyra främsta lagen i respektive grupp avancerar till åttondelsfinalerna.

ARTIKELN HANDLAR OM