Sverige fick sig lektion i genrepet

SPORTBLADET

Var står Sverige fem dagar före VM?

Ingen vet.

– Ja du, det är jättesvårt att svara på, säger Staffan Olsson.

Foto: Scanpix
Johan Sjöstrand

Bra insats – men förlust – mot Danmark i måndags, ett b-betonat och lojt Island som kördes över i fredags, en stark andra halvlek som gav seger mot Slovenien i lördags och så utklassade (19-28) av Danmark på söndagen.

Träningslandskamperna är avslutade och på måndagen bär det av till Qatar. Frågan inför fredagens VM-premiär är: var står Sverige?

Ingen verkar veta.

Inte förbundskapten Staffan Olsson heller.

– Ja du, det är jättesvårt att svara på. Det är inget försvar för insatsen i dag men man brukar göra någon skitmatch i de här träningsmatcherna. Så jag bryter inte ihop allt för mycket i dag, säger Olsson.

Sjöstrand glädjeämne

– Jag tycker att vi fortfarande är ett ganska bra lag men var vi står... det är fortfarande lite ostabilt. Även om inte försvarsspelet funkade i dag så ser jag ingen ko på isen där.

– Det är i (det uppställda) anfallsspelet som vi fortfarande har mest potential, säger Olsson i en snygg omskrivning för att det uppställda anfallsspelet är Sveriges stora svaghet och det man ska vara orolig för.

– Där vet vi att vi måste spela bra för att vi ska gå långt.

Men ett positivt svar gav matchen mot Danmark i alla fall: Johan Sjöstrands ömmande häl håller och hans andra halvlek visade att formen inte verkar blivit lidande av att spela på flera veckor.

Så sänds handbolls-VM i Kanal 5 och Eurosport 2 - alla tider!

FAKTA

Danmark–Sverige 28–19 (15–7)

Danmark: Mads Christiansen 5, Mikkel Hansen 5, Casper Mortensen 4, Michael Damgaard 4, Rene Toft Hansen 3, Anders Eggert 2 (1), Lasse Svan Hansen 2, Henrik Toft Hansen 2, Jesper Nöddesbo. Sverige: Viktor Östlund 3, Fredrik Petersen 3, Niclas Ekberg 3 (2), Andreas Nilsson 3, Markus Olsson 2, Kim Andersson 2, Lukas Karlsson, Patrik Fahlgren, Niclas Barud.

Publik: 5 009.

Handbolls-VM för herrar spelas i Qatar 15 januari–1 februari.

Sverige spelar i grupp C och möter:

Island, fredag 16/1 (19.00).

Tjeckien, söndag 18/1 (19.00).

Algeriet, tisdag 20/1 (19.00).

Egypten, torsdag 22/1 (17.00).

Frankrike, lördag 24/1 (19.00).

De övriga VM-grupperna:

Grupp A: Spanien, Slovenien, Qatar, Vitryssland, Brasilien och Chile.

Grupp B: Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Österrike, Tunisien och Iran.

Grupp D: Danmark, Polen, Ryssland, Argentina, Saudiarabien och Tyskland.

De fyra bästa lagen går vidare till åttondelsfinal. I eventuell åttondelsfinal väntar för svensk del motstånd från grupp D.

Åttondelsfinalerna avgörs 25 januari (grupperna A+B) och 26 januari (grupperna C+D). Kvartsfinalerna spelas 28 januari, semifinalerna 30 januari, och bronsmatch och final 1 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM