Kim är lika viktig som Zlatan

Flinck: En Kim har lämnat – bara en frälsare kvar

I centrum Inför VM-premiären har det mesta handlat om Kim Andersson. Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

DOHA. Kim I är tillbaka.

Lika viktig som Zlatan är för fotbollslandslaget.

Och viktigare än någonsin för handbollslandslaget.

Sportbladets Johan Flinck.

Den algeriske reportern ställde sig framför Tobias Karlsson, höjde sin lilla kamera och sa:

– Hello Kim! Vad tror du om Algeriets chanser?

Ungefär samtidigt gick målvaktstränaren Mats Olsson fram till den riktige Kim, som stod och bombade skott på Mattias Andersson, och bad honom sluta.

– Spara honom, Kim!

Två scener inom loppet av några sekunder efter Sveriges träning i går som ringade in Sveriges tre viktigaste spelare – Kim Andersson, Mattias Andersson och Tobias Karlsson – men där det mesta kretsar kring den förstnämnde.

Inför EM för ett år sedan ”utsåg” vi Kim Ekdahl Du Rietz till ”Frälsaren”, eller Kim II som skulle ta över efter Kim I och leda detta landslag i anfallen.

Sedan dess har Kim II tackat för sig i landslaget och Kim I kommit tillbaka på landslags­tronen.

Kim-Jim-Kim är tyvärr en utopi

Det kan smärta ett svenskt handbollshjärta att bara en av våra tre bästa niometersspelare är på plats här på VM. Kim Ekdahl Du Rietz och Jim Gottfridsson är förstås de båda andra. Vi skulle kunna lägga till en fjärde, Oscar Carlén, som kanske hade stått på toppen av sin karriär nu om inte knäskadorna hade satt stopp.

Nu lär vi tyvärr aldrig få se niometers­lajnen Kim-Jim-Kim i ett svenskt landslag.

Men låt oss koncentrera oss på de som är här och vara tacksamma för att Kim I är tillbaka, för jag kan hålla med Magnus Wislander i Radiosporten:

Kim är lika viktig för det här laget som Zlatan är för fotbollslandslaget.

Han är nog till och med viktigare än någonsin, Andersson, med tanke på den svenska niometersbesättningen i det uppställda anfallsspelet.

För så här på förhand tillhör den svenska uppsättningen på vänsternio/mittnio inte ens topp-tio i världen. Förmodligen har en så oprövad spelare aldrig haft en så tung roll i en svensk mästerskapstrupp som Viktor Östlund har som förstaval på vänsternio i detta VM. Herregud, 22-åringen gjorde sin första landskamp med det här landslaget så sent som i slutet av oktober.

Så låt oss hoppas på ett östlundskt genombrott likt hans barndomsidol Stefan Lövgrens i EM 1994, vilket skulle tvinga motståndarna att lägga kraft på något mer än att bara stoppa Andersson när Sverige ställer upp i anfall.

För det kommer Island göra i kväll – fokusera på Kim alltså; i varje fall tills någon annan svensk visar sig vara ett reellt hot. En del menar att matchen i kväll är en nyckelmatch i gruppen då den troligen avgör vilket lag som blir tvåa bakom Frankrike.

I kvarten tar det stopp

Andra menar att det inte spelar så stor roll då lagen bakom Danmark i grupp D, som vi korsas med i åttondelsfinalen, är så jämna – Polen, Ryssland och Tyskland.

Fast bortser vi från det så är det förstås viktigt och skönt att inleda VM med en tung seger.

Kim plockade fram ett gammalt Michael Jordan-citat som han gillar när vi pratade om hans betydelse för det här VM-laget.

– Talanger vinner matcher men lag vinner mästerskap.

Men så kommer inte Sverige vinna VM heller. Jag tror det tar stopp i kvartsfinalen, där Sverige lär ställas mot antingen Spanien eller Kroatien oavsett om man blir tvåa eller trea i gruppen.

Mycket Kim Andersson nu. Det var också han som häromdagen tog bladet längst från munnen av de svenska spelarna i kritiken mot värdlandets syn på mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden, som innebär att 1 400 byggnadsarbetare redan dött i byggandet av arenorna till fotbolls-VM, att ytterligare en om dagen beräknas dö innan fotbollsfesten börjar 2022 och att gästarbetarna, som utgör 96 procent av arbetskraften i Qatar, lever under slavliknande förhållanden.

– Tragiskt, oerhört tragiskt, sa Andersson och då höll han ändå igen:

– Jag får hålla mig till handbollsspelare och är här för att representera Sverige.

Men som sådan kan han, och alla andra VM-spelare, göra en insats här ändå: ta tillbaka sporten handboll som internationella förbundet sålde till Qatar under ett par veckor när man gav dem VM efter att Al-Jazeera, med huvudsäte i Doha, köpt tv-rättigheterna för summor som handbollen aldrig varit i närheten av.

Efter alla skandaler och skriverier om utkastade blåbär, inmyglade stormakter, värvade landslagsspelare, köpta hejaklackar, betalda åskådare och inbjudna journalister är det nu dags att spelarna och lagen att visa vad handboll egentligen ska handla om.

Med Australien utbytt mot Tyskland och Förenade Arabemiraten mot Island är detta nog tidernas starkaste VM.

Ändå pratar vi som vanligt bara om de fyra stora: Frankrike, Danmark, Kroatien och Spanien.

I nio av de elva senaste OS, VM och EM har tre av de här stormakterna varit bland de fyra lagen i semifinal.

Och i slutändan är Frankrike tillbaka som storfavorit.

ARTIKELN HANDLAR OM