Stjärnan öppnar för OS

Sverige nära OS-kval – då vill Källman fortsätta

1 av 2
SPORTBLADET

DOHA. Sverige är klart för åttondelsfinal i VM.

Men det är en kvarts­finalplats som öppnar upp för OS i Rio – och en fortsättning för Jonas Källman i landslaget.

– OS i London var nog det roligaste jag har gjort, säger sexmålsskytten ­efter 27–19 mot Algeriet.

Foto: BILDBYRÅN
fortsätter? Klart för åttondelsfinal i VM – men det är kvartsfinalen Sverige vill nå och som öppnar upp för OS i Rio – och en fortsättning för Jonas Källman i landslaget.

Tre raka utklassningssegrar och platsen i åttondelsfinalen säkrad.

Självklart drömmer det svenska VM-laget om medaljer men det är en plats i kvartsfinalen som är den stora vattendelaren i detta VM för detta landslag och säkert också framtiden för flera spelare – och kanske förbundskaptenerna.

– Åttondelen är nyckeln till allt. Det öppnar upp för allt det här med OS-kvalplatserna, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Lag 2–7 till OS-kval

En plats i kvartsfinalen innebär nämligen att man är mycket nära en plats i OS-kvalet våren 2016. Lag 2–7 i VM går till OS-kval och världsmästarna tar en ­direktplats till Rio. Skulle sedan något av lagen 2–7 vinna EM nästa år, vilket är troligt, går också VM-åttan här till OS-kval.

Sedan finns det en chans att nå OS-kvalet via EM om ett år men det är en tuffare och ovissare väg just nu.

”Viktigt ta platsen nu”

– Det är mycket viktigt att ta platsen här och slippa spela EM med kniven på strupen, säger Kim Andersson.

– Det är förstås jätteviktigt, säger Jonas Källman, som var bäst på plan i går med mästerligt försvarsspel och sex mål i första halvlek i 27–19-segern mot Algeriet.

– Sex mål på en halvlek, det är nog sex år sedan senast.

Kim Andersson vill inte säga något alls om sin landslagsframtid men Källman, som tackat nej till landslaget i perioder, sa adjö till Blågult efter OS och fyller 34 i år öppnar nu för att ett OS-kval och OS kan få honom att fortsätta i landslaget ett tag till.

– Det är långt dit men jag har gjort ett OS och det är nog det roligaste jag varit med om i min karriär. Så det är klart... det skulle vara roligt.

Men först väntar Egypten, som besegrade Tjeckien på ett övertygande sätt i går, och därefter Frankrike som kryssade mot Island.

I en åttondel väntar sedan ett lag från grupp D – ­getingboet som är VM:s kanske starkaste grupp.

Bara en VM-svensk som Sportbladet talar med vill säga vilka han hoppas på i åttondelen.

– Ryssland. Hellre dom ­eller Polen än Danmark ­eller Tyskland, säger Johan Sjöstrand.

”Kul med OS-satsning”

Förbundskaptenernas kontrakt går ut till sommaren och om Sverige har en OS-kvalplats eller inte i det läget påverkar säkert deras framtid.

– Det hade varit väldigt kul och inspirerande att göra­ en satsning mot OS igen. Men vi har suttit länge nu så man kan väl sammanfatta det som att det antingen blir fram till sommaren eller till och med ett OS, sa Lindgren till Sportbladet i förra veckan.

FAKTA

Så fördelas de 12 OS-platserna till Rio

Sex direktplatser

Världsmästarna 2015, Brasilien (arrangör), europeiska mästarna 2016, afrikanska mästarna, asiatiska mästarna, panamerikanska mästarna.

Sex platser från OS-kvalet 18-20 mars 2016

Tolv lag uppdelade i tre grupper om fyra lag. De två bästa i varje grupp till OS.

Till OS-kvalet går:

Tvåan-sjuan i VM (=sex lag) samt ytterligare sex lag från kontinentmästerskapen där Europa kommer att ha två av de sex platserna.

Tvåan och trean i EM 2016 tar de här två europaplatserna. Om de båda lagen redan är OS-kvalklara genom att varit på plats 2-7 här på VM går fyran och femman i EM till OS-kval. Är de också redan OS-kvalklara går det vidare till sexan och sjuan på EM och så vidare.

Skulle sedan något av lagen på plats 2-7 i VM vinna EM (vilket inte är otorligt alls) får VM-åttan också en OS-kvalplats.

ARTIKELN HANDLAR OM