”Han är brutal”

Bäst genom alla tider – i kväll möter han Sverige

Foto: Foto: Bildbyrån
”Helt hänsynslös” Nikola Karabatic är i det närmaste helt komplett – och den enda spelare som varit bättre än Magnus Wislander genom alla tider.
SPORTBLADET

DOHA. Vem är världens bäste spelare genom tiderna?

Ola Lindgren är säker på sin sak:

– För mig finns det bara en: Nikola Karabatic.

Han är brutal, säger den svenske förbundskaptenen.

År 1999 utsågs Magnus Wislander till århundradets spelare av det internationella handbollsförbundet och har sen dess ofta betraktats som världens bäste genom tiderna.

Men 15 år in på detta århundrade menar Sportbladet att 2000-talets gigant Nikola Karabatic, 30, nu tagit över på tronen (se rankningen här ).

Ola Lindgren lär inte protestera i alla fall.

– Man kan tycka vad man vill om många spelare men för mig finns det bara en: Karabatic. Han är brutal, säger den svenske förbundskaptenen.

”Helt hänsynslös”

– Det är otroligt imponerande att vara på den nivån under så många år. Han är helt hänsynslös även om han också har blivit klokare. Att spela dessa matcher non-stop framåt och bakåt... han är en maskin.

Är han bäst genom tiderna?

– Ja, jag tror inte det är någon som varit i närheten under så här lång tid.

Karabatic fick sitt stora genombrott redan 2003 när han som 19-åring gjorde fem mål när Montpellier vände och vann Champions League-finalen.

Sedan dess har han vunnit två OS-guld, två VM-guld, tre EM-guld, två Champions League-guld, massor av andra klubblags­titlar och spelat i världens två bästa klubblag – Kiel och Barcelona.

Efter OS-guldet 2012 var Karabatic inblandad i en stor spelskandal. Han hamnade i en tung formsvacka och många trodde att hans (och det franska lands­lagets) storhetstid var över. Men han har i stället kommit tillbaka kanske bättre än någonsin de senaste 1,5 åren.

– Jag har tittat en del på Barcelona och han räddar dem i många matcher. ”Nu gör jag det”, liksom, säger Lindgren.

”Måste vara vaken”

I kväll måste Sverige stoppa den franske giganten om det ska bli gruppseger och där får försvarsgeneralen Tobias Karlsson, som också håller Karabatic som den bäste genom tiderna, ett stort ansvar.

– Man måste vara vaken på allt hela tiden. Hans allra största styrka är att han är bra på så mycket och sedan är de inte många som har både den enorma fysiken och spelförståelsen samtidigt, säger Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM