Spelarna: Så ska vi tillbaka till toppen

SPORTBLADET

DOHA. Hur ska svensk handboll komma närmare världstoppen?

Flera av landslagsstjärnorna säger nu samma sak:

– Vi lägger för mycket vikt vid fysiken i stället för den tekniska och taktiska biten, som Johan Sjöstrand uttrycker det.

Bara två gånger sedan Bengan Boys-epoken har Sverige nått minst en semifinal – VM 2011 och OS 2012.

Då har det ändå spelats 16 mästerskap.

I går åkte Sverige ur VM i åttondelsfinalen och det är förstås uppenbart att man är en bra bit efter världstoppen och ”de fyra stora” – Frankrike, Danmark, Spanien och Kroatien.

Vad ska svensk handboll göra för att närma sig stormakterna i framtiden?

”För mycket vikt vid fysiken”

Johan Sjöstrand, som spelat i fyra olika ligor och i tre av världens största klubbar (Flesnburg, Barcelona och Kiel), är klar med vad han tycker:

– Vi lägger för mycket vikt vid fysiken i stället för den tekniska och taktiska biten i svensk handboll. Det är en åsikt jag har men det är nog inte många som håller med mig, säger landslagskeepern.

Men det är det visst när Sportbladet frågar fler landslagsstjärnor.

– Jag kan känna att det är för mycket fokus på Frankrike och den fysiska handbollen de står för. Visst är det bra om du är två meter och väger 100 kilo men efter att varit ute och spelat några år i Bundesliga ser man att vi inte är efter i fysiken i stort, säger Patrik Fahlgren.

”Aldrig sett en skivstång”

Jonas Källman som spelade elva år i spanska Ciudad Real med några av världens absolut bästa spelare från nästan alla de stora handbollsnationerna:

– Klart man ska köra fys men det är som Johan säger: Jag tror absolut man kan lägga några fler timmar på själva handbollen, på planen i stället med individuell teknik, skotteknik, taktik...

Nu syftar inte spelarna på a-landslagets träningar och upplägg i dag utan svensk handboll totalt sett och på längre sikt.

– I Ciudad Real hade vi fem-sex spelare som var med i det spanska ungdomslandslaget men fysiskt var de inte i närheten av de svenska spelarna i samma ålder, säger Källman.

Fahlgren:

– Spelarna på Balkan har väl aldrig sett en skivstång.

”Pratas extremt mycket fysik”

Sjöstrand igen:

– Det pratas extremt mycket om fysik i Sverige. Alla ska gå på gymmet hela dagarna och bli stora. Min erfarenhet från de lag som jag spelat i är att folk så klart är bra tränade men de tar inte 120 kilo i bänkpress. Kolla på Duvnjak (Domagoj, kroaten) hos oss i Kiel – han har aldrig varit på gymmet i hela sitt liv men blev utsedd till världens bäste spelare i fjol. Han ser ut som en sticka i kroppen. Marko Vujin (Serbien) har heller aldrig varit i gymmet.

Ola Lindgren är inte lika övertygad.

– Man kan inte bara peka på en sak. Jag tror att vi behöver ha en bra fysik på våra spelare men samtidigt individuell skicklighet förstås. Och ligger vi så långt fram fysiskt? Matcherna mot Frankrike och Polen här på VM är väl svar nog. Det krävs jobb i alla riktningar, säger förbundskaptenen.

ARTIKELN HANDLAR OM