Då klubblös – nu stor Bajenhjälte

Matchvinnaren mot guldfavoriten: ”Ytterst tacksam”

Foto: Bildbyrån
Joakim Bååk.
SPORTBLADET

I december stod de klubblösa efter H43:s konkurs.

Nu firar flera av dem triumfer i andra klubbar.

– Så här i efterhand känns det jäkligt bra, säger Joakim Bååk efter att sänkt guldfavoriten Kristianstad i den andra kvartsfinalen.

I december gick H43 i konkurs och drog sig ur elitserien.

Plötsligt stod samtliga spelare klubblösa mitt i säsongen.

Men flera av dem har hittat en ny klubbadress och fått vara med om större och roligare saker än de skulle ha fått i H43.

I förra veckan sköt vänstersexan Simon Nyberg Malmö till slutspel med sina åtta mål mot Redbergslid.

I kväll var vänsternian Joakim Bååk en av Hammarbys stora hjältar när man fällde storfavoriten Kristianstad på hemmaplan i den andra kvartsfinalen med 30-26 efter att legat under med 18-21 efter 46 minuter.

Tackar publiken

Bååk gjorde viktiga 23-23, 24-24 och 27-24 när Bajen vände inför en fanatisk hemmapublik.

– Publiken bar fram oss sista tio minuterna, säger Bååk.

Totalt blev det sex mål från 27-åringen med den vackra skottrörelsen.

För fyra månader sedan stod han alltså plötsligt klubblös och utan jobb med sambo och nyfött barn.

– Den känslan vill man aldrig någonsin uppleva igen; att från den ena dagen till den andra stå där utan att veta ett dugg vad man ska göra och vart man ska ta vägen, säger han.

– Helt plötsligt blir planeringen väldigt mycket viktigare när man har den familjesituation som jag har. Så jag är ytterst tacksam att det löst sig så bra och på det sätt som Hammarby ställt upp på alla sätt de kan.

En av anledningarna till att närkingen Bååk, med tio säsonger i tre olika elitserieklubbar bakom sig, valde Hammarby i december var just publiken.

– Det blev chansen till ett äventyr – bo i Stockholm och spela i en klubb som Hammarby med den traditionen och publiken som finns. Så här i efterhand känns det jäkligt bra.

Krävs seger i Kristianstad

Det står 1-1 i matchserien vilket betyder att Hammarby fortfarande måste vinna minst en match i Kristianstad. Det var något man inte lyckades med i fjol utan förlorade då kvartsfinalen med 3-2 i matcher.

– Det gäller för oss att vi hänger med så att det är jämnt fram till typ den 55:e minuten därnere. Då är vårt hopp att de börjar darra inför 5000 åskådare som tycker att det är katastrof om de skulle åka ut i en kvartsfinal.

Din lagkamrat Josef Pujol sa i tv efter matchen att ni egentligen inte ska kunna slå Kristianstad om man tittar spelare för spelare?

– Kristianstad väljer och vrakar ju som de vill på spelarmarknaden i svensk handboll och ingen av oss är ju där, så det är klart att det är så, säger Bååk.

FAKTA

Hammarby–Kristianstad 30–26 (12–13)

kvartsfinal 2 i bäst av 5

Hammarby: Nils Pettersson 8, Josef Pujol 6, Joakim Bååk 6, Johan Nilsson 4, Alexander Morsten 2, Andreas Halvarsson 2, Jonatan Wenell, Gunnar Pettersson.

Kristianstad: Markus Olsson 7, Jerry Tollbring 5, Christian O'Sullivan 5, Kristian Björnsen 3, Johan Jepson 3, Andreas Cederholm 2, Anton Lindskog.

Publik: 1 575.

1–1 matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM