Nya hotet mot Hammarbys existens

Även Spårvägen kan drabbas: ”Då lägger vi ner”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Sämre träningsförhållanden och inga spelare.

Eller en ökad träningskostnad på 300 000 kronor per säsong för att fortsätta elitsatsningen.

Det är det valet Hammarby handboll står inför i nuläget.

– Det här hotar hela klubbens verksamhet, säger ordföranden Mats Norrstad.

Under flera år har Hammarby handboll brottats med ekonomiska bekymmer.

Elitlicensen har grejats i sista stund och årskort har sålts i förhand för att rädda ekonomin tidigare.

Nu verkar det som att klubben går mot ett plusresultat men då kommer nästa bakslag.

Stockholms kommun vill höja hallhyran med drygt 120 procent för den nuvarande träningstiden vilket innebär en extra kostnad på 300 000 kronor per säsong för Hammarby.

Pengar som klubben inte har i dagsläget.

– Det här kommer som ett dråpslag och hotar hela klubbens verksamhet. Ett sådant stort belopp till – det har vi inte råd med, kommenterar Hammarbyordföranden Mats Norrstad.

"Det är galet"

Politikerna motiverar beslutet, som fattades i juni, med att man vill gynna ungdomsidrotten och placera deras träningstider på elitverksamhetens. Träning tidiga kvällar för ett elitlag ska i stället bli sena kvällar och skulle innebära förödande följder för Hammarby. 

– Konsekvensen skulle bli att antingen kommer vi inte kunna locka spelare till klubben. Vilken elitsatsande spelare vill träna mellan 21.00-22.30? Det är ett galet beslut, spelarna skulle fly och vi skulle inte kunna locka till oss spelare. Det här avskräcker ju varenda en, menar Mats Norrstad.

– Det slår sönder hela elitsatsningen för en klubb som bryr sig om både elit och bredd, fortsätter Norrstad. 

Summan på 300 000 kronor är inga pengar som Hammarby tror sig kunna få igen via sponsorer.

– Det är ofattbart mycket och går inte att genomföra. Ska vi sedan jämföra oss med andra klubbar blir det ju elitidrott på orättvisa villkor, tycker Norrstad.

Lägger ner eller flyttar

Inte bara Hammarby handboll drabbas. Även idrotterna basket och innebandy berörs liksom Spårvägen damer i handbollens elitserie.

– Skulle det här bli verklighet finns det inget Spårvägen kvar, så mycket kan jag säga, säger elitansvarige Kjell Windahl.

Alternativen blir att lägga ner elitverksamheten helt eller flytta till en annan kommun där Haninge nämns som en tänkbar kandidat.

– Syftet är bra att ungdomar ska idrotta mer och på bättre tider men det blir ju motsägelsefullt att göra det på bekostnad av elitverksamheten, säger Windahl.

Beslutet, som fattades för ett drygt år sedan, har alltså fått stora protester och i kväll sammanträder idrottsnämnden i Stockholm för att försöka få till en paus i beslutet och skjuta upp det ett år, berättar arbetsmarknads- och idrottsborgarrådets ordförande Emilia Bjuggren (S).

– Vi kommer att föreslå att pausa beslutet för att få tid att ha en dialog med berörda förbund. Vi vill inte lägga krokben för klubbarna i Stockholm. Det är inte vår ambition, säger Emilia Bjuggren.

FAKTA

Förslaget:

Stockhomls stad vill höja hyran för elitlagen fram till 21.00 på kvällarna från 350-380 kr/h till 800 kr/h.

Det för att göra träningstiderna för inomhussporterna bättre för ungdomslag och öka antalet idrottande ungdomar.

Elitlagen kan fortsätta träna för samma kostnad som tidigare men då efter klockan 21.00 på kvällarna.