”Jag åt kanske en getost, eller nåt”

Målvaktsstjärnan i hög feber i fyra veckor: ”Fy fan!”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Johan Sjöstrand har drabbats av en mycket ovanlig sjukdom – Maltafeber.

Handbollslandslagets målvakt har haft hög feber i över fyra veckor efter att blivit smittad på VM i Qatar.

Han har tappat sju kilo och säsongen kan vara över.

– Bara att gå upp för trappan är ett träningspass, säger Kielmålvakten.

Hemligheter om alla spelare i landslaget

Johan Sjöstrand har nu haft hög feber i över fyra veckor.

Först i torsdags kom läkarna fram till varför. Det visade sig att landslagets och Kiels stjärnmålvakt drabbats av den ovanliga sjukdomen brucellos, eller Maltafeber som den också kallas, och som orsakas av en bakterie som smittar från djur till människa, oftast genom mejeriprodukter.

– Troligen fick jag i mig den på VM i Qatar i januari för den finns varken i Sverige eller i Tyskland. I Sverige har den inte funnits sedan 1958. Jag åt kanske en getost eller nåt på VM, ingen vet, berättar Sjöstrand för Sportbladet.

Antibiotika i sex veckor

– Man tror att jag hade vanlig influensa de första två veckorna som satte ner immunförsvaret så att det här bröt ut. För är man ung och fräsch ska det inte bryta ut utan man går bara och bär på den.

Efter tre veckor lades Sjöstrand in på sjukhus i fyra-fem dagar för provtagning. Men först i torsdags hittade man alltså bakterien och kunde sätta in rätt medicin.

– Det är en jävligt stark bakterie för det krävs en kur med antibiotika på sex veckor och jag kan ha feber i två-tre veckor till.

28-åringen har gått ner sju kilo.

– Ja, fy fan! Det är helt sjukt. Varenda muskel har bara runnit av kroppen. Jag har haft 39,5 graders feber nästan varje dag. Jag har i princip rört mig mellan sängen, soffan och toaletten. Då försvinner kilona fort.

– Bara att gå upp för trappan är ett träningspass. Jag är helt utmattad i kroppen, har huvudvärk och svettningar. Det är som en influensa fast värre.

Smittar inte

Sjöstrand bor själv i sitt hus utanför Kiel. Men som tur är smittar inte Maltafeber mellan människor så han har kunnat ta emot besök.

– Morsan och farsan har varit här. Och i går hälsade (Magnus) Jernemyr på. Sedan är lagläkaren här varannan dag och tittar till mig och tar prover.

Vad gör du annars?

– Försöker överleva dagarna. Det finns ingen kraft att göra något.

Sjöstrand älskar att spela på hästar och har dragit hem flera miljoner senaste åren.

Bättre koll på hästarna än någonsin?

– Nej, jag orkar knappt hålla på med det heller. Det blir mest tv-tittande. Det har blivit några serier.

Han har ingen aning om när han kan vara tillbaka i målet.

– Det kan ta lång tid. Först ska jag bli feberfri och sedan krävs det rätt mycket träning innan jag kan stå på banan igen med tanke på hur min kropp ser ut.

Har du satt upp något mål när du ska vara tillbaka?

– Nej, jag vågar inte ens tänka i de banorna. Första målet nu är att komma ut och kunna ta en promenad.

Säsongen kan vara över

I värsta fall är säsongen över och i så fall har han gjort sin sista match i Kiel eftersom han lämnar för Melsungen i sommar.

– Men det får vi verkligen inte hoppas.

Kiel har också saknat sin andre svenske målvakt, Andreas Palicka, i några veckor på grund av skada. Därför har man kallat in norske veteranen Steinar Ege, 42, som egentligen lade av för tre år sedan.

Nu riskerar superklubben åka ur Champions League redan i kvartsfinalen mot ungerska skrällaget Pick Szeged som vann första mötet hemma med 31-29. Returen spelas på söndag.

– Vi är starka hemma och det är bara två mål. Det här ska vi vända, säger Sjöstrand.

Hemligheter om alla spelare i landslaget

FAKTA

Det här är brucellos

Kallas också för Maltafeber eller undulantfeber.

Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa

Människan smittas framför allt via direktkontakt med infekterade djur eller via opastöriserade mejeriprodukter, i första hand mjölk eller ost.

Ett fåtal svenskar smittas varje år utomlands, företrädesvis vid besök i något medelhavsland eller av importerade opastöriserade livsmedel.

Sjukdomsbilden karakteriseras av långdragna, återkommande feberperioder, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Sjukdomen kan, om den inte behandlas, pågå under många månader och kompliceras av bland annat led- och skelettinfektioner, hjärtmuskelinflammation samt hjärnhinneinflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten