Kan fullborda skrällen – och sedan splittras

Tränare och spelare kan lämna: "Vill ta nästa steg"

Foto: Bildbyrån
Martina Thörn.
SPORTBLADET

I kväll kan VästeråsIrsta fullborda skrällen och välta omkull tabelltvåan Höör i kvartsfinalen i handbolls-slutspelet.

Om några veckor kan laget vara upplöst då tränaren Erik Larholm försvinner och nyckelspelarna jagas av större klubbar.

– Man tänker inte så mycket på det just nu men visst kan det bli så, säger målvakten Martina Thörn som har proffsanbud.

VästeråsIrsta fick värsta tänkbara motstånd i H65 Höör.

Efter två jätteförluster (15 respektive 12 bollar) i serien slog inte VI-spelarna volter av lycka när Skånelaget gjort sitt val.

– Spontant tänkte jag "fan, det här blir tufft." Det var ju inte dem jag ville ha. Jag ville hellre möta Skuru, säger målvakten Martina Thörn.

Men i kväll kan VästeråsIrsta fullborda skrällen. Laget har 2-1 i matcher och kan välta omkull H65 Höör, en av finalaspiranterna, redan i kvartsfinal. 

Kan tappa viktiga kuggar

Men utanför planen är flera av aktörerna aktuella för andra klubbar. Tränaren Erik Larholm tackar för sig, nyckelspelaren Lina A Karlsson saknar inte intressenter och målvakten Martina Thörn har gjort en succésäsong och har färdiga kontraktserbjudanden från proffsklubbar i både Danmark och Norge, vilket VLT tidigare avslöjat.  

– Jag sa nej till Lugi redan i februari för att jag vill fokusera på säsongen, säger Martina Thörn.

– Men det är klart – jag känner att jag har tagit nästa steg i utvecklingen och någon gång vill jag ta nästa steg och det är att flytta utomlands för att höja min nivå ytterligare, medger hon.

Några beslut har hon inte fattat och det kommer dröja till efter säsongen. Men så fort den är över kan alltså hon och flera spelare lämna.

– Jag tycker ändå att det är en god stämning i laget. Man tänker inte så mycket på det just nu, men visst kan det bli så, säger 24-åringen

Harris stannar hemma

Och vill inte spelarna att det ska bli sista kvällarna med gänget redan nu kan seger i kväll vara ett gott recept. Då är semifinalplatsen säkrad, annars väntar en femte avgörande kvartsfinal i Höör på lördag. 

– Erik (Larholm, tränaren) känner nog att han vill avsluta så bra som möjligt. Det känns som att den stora chansen är nu med hemmaplan, publiken i ryggen och att vi har presterat bättre än dem hittills. Just nu finns inget annat mål än att nå semifinal, säger Thörn.

Inför ödesmatchen för Höörs del så väljer tränaren Niklas Harris att stanna hemma.

Anledningen – han ska bli pappa i dagarna.

– Jag och min fru Sanna väntar barn vilken dag som helst och jag reser ingenstans längre än 45 minuter från hemmet, säger Harris till Skånskan.

Det fjärde kvartsfinalmötet spelas 19.00 i kväll.

FAKTA

De kan lämna:

Erik Larholm, tränare: Tränaren lämnar efter två säsonger för att få mer tid till familjen.

Martina Thörn, målvakt: Har gjort en succésäsong och har färdiga kontraktserbjudanden från Glassverket (Norge) och Odense (Danmark).

Lina A Karlsson, niometer: Den stora nyckelspelaren. Har landslagsmeriter och jagas av större klubbar.