Sverige söker VM i handboll – med Polen

”Samarrangemanget med Polen gör vår ansökan mycket starkare”

Foto: Bildbyrån
Sveriges Jonas Källman och Polens Michal Jurecki under en åttondelsfinal i handbolls-VM mellan Polen och Sverige den 26 januari 2015 i Doha, Qatar.
SPORTBLADET

Sverige söker värdskapet för herrarnas handbolls-VM 2023. Ett mästerskap som i så fall ska samarrangeras med Polen.

– Samarrangemanget med Polen gör vår ansökan mycket starkare och förutsättningarna att fylla alla arenorna i båda länderna ökar betydligt, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för kandidaturen.

Sverige satsar på fler mästerskap i handboll. Det stod sedan tidigare klart att Sverige kommer arrangera damernas EM 2016 och herrarnas EM 2020, och nu söker svenskarna VM 2023, tillsammans med Polen.

– Vår ansökan är helt i linje med den uttalade policy som Svenska Handbollförbundet har om att få internationella mästerskap till Sverige, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för kandidaturen, till handbollsförbundets webbplats.

– Samarrangemanget med Polen gör vår ansökan mycket starkare och förutsättningarna att fylla alla arenorna i båda länderna ökar betydligt.

”Respektive gruppspel på hemmaplan”

Tanken är att man ska utnyttja hemmafördelen publikmässigt.

– Självklart kommer dock Sverige och Polen att spela sina respektive gruppspel på hemmaplan, liksom en eventuell åttondelsfinal. Båda länderna kommer dessutom att vara värd för ytterligare en grupp var, säger Lövgren.

Enda motkandidaten om VM 2023 är Ungern och valet avgörs i Budapest den 4 juni, då även VM-arrangör för 2021 utses.

Sedan tidigare är det klart att Sverige arrangerar dam-EM 2016 och herr-EM 2020.