Flinck: Han är ligans nyttigaste spelare

Teern är definitivt en av de mest underskattade

SPORTBLADET

Alingsås Fredrik Teern har fått en stor rubrik i Sportbladet i sin karriär:

”Elitseriens största svin”.

Här får han en till:

”Elitseriens nyttigaste spelare”.

Sportbladets Johan Flinck.

Elitseriens största svin

Han har inte fått många rubriker, eller uppmärksamhet över huvud taget, under sin karriär, Fredrik Teern.

Men så i februari fick min kollega Emil K Lagnelius, Sportbladets klickkung och plus-jägare nummer ett, en idé om att ringa runt till en spelare i varje lag och bland annat fråga vem som är elitseriens största svin.

Alingsås tuffe försvarare fick då överlägset flest röster av kollegerna i elitserien och rubriken var förstås självklar: ”Han är elitseriens största svin”.

Efter 30-21-överkörningen av Guif i den första semifinalen är det dags för 26-åringen från Kungsbacka att få en rubrik till:

”Elitseriens nyttigaste spelare”.

För Teern är så mycket mer än bara en av två försvarschefer i Alingsås (Max Darj är den andre).

Sköter uppspelen

Medan de flesta andra försvarsspecialister aldrig går över mittplan (Magnus Jernemyr) eller på sin höjd sticker i väg i en förstavågskontring (Tobias Karlsson) för att sedan springa och byta så är det faktiskt Teern som sköter Alingsås uppspel. Det brukar ju annars vara skottpengar på den som passar en försvarsspecialist eller linjespelare i uppspelen.

Så är också Teern delad tvåa i lagets assistliga bakom Jesper Konradsson.

Och han snor flest bollar av alla i Alingsås (fyra bara i går), vilket kantråttor som Tomas Axnér annars brukar vara bäst på.

Sedan stannar han kvar i anfallen och är ett starkt, avigt vapen från niometer i andra- och till och med tredjefasen.

Teern har mandat att vara kvar framåt tills anfallet blivit avblåst första gången.

Och när Alingsås spelar fem-mot-sex går han inte av alls vilket slutade med att Guif faktiskt punktmarkerade Teern när man var en man mer på banan.

Har det ens hänt i handbollens världshistoria att en försvarsspecialist som Teern blivit punktmarkerad i spel fem-mot-sex?

Jo, det har det faktiskt.

– Guif snodde det från Kristianstad, som gjorde samma sak när vi mötte dem borta, säger Mikael Franzén.

Det säger en del om respekten för Teern i anfallen.

Inte blivit en Pujol

Sedan ska det tilläggas att Teern faktiskt spelat på niometer tidigare och inte på linjen, vilket annars är positionen som de flesta försvarsspecialister ”hämtas” från.

Men vi ska heller inte låtsas som att Teern blivit någon Josef Pujol som bara briljerar framåt och helst undviker kroppskontakt bakåt. Han har visserligen slipat bort en del av den grövsta vårdslösheten han hade när han kom till Alingsås inför förra säsongen men han tar fortfarande plats på topp-tio i elitseriens utvisningsliga.

Men totalt sett vill jag påstå att den blivande sjöingenjören (examen i sommar) är elitseriens nyttigaste spelare och definitivt en av de mest underskattade.

■ ■ ■

Med Teern i en större roll i uppspelsfasen har Alingsås utvecklat sin andra- och tredjefas den här säsongen. I fjol handlade det mycket mer om en förstavågskontring som motståndarna hade att springa hem och stoppa och sedan var mycket av jobbet gjort.

I dag fick Alingsås träff på hela kontringsbatteriet och gjorde nio mål på första- och andrafaskontringar (så vi kan lägga till ett antal i tredjefas också).

Samtidigt plockade man nästan bort Guifs kontringar helt tack vare säkra avslut framåt och starkt hemspring. Guif, som vanligtvis är en av seriens kontringsstarkaste lag, hade bara en(!) enda kontring på hela matchen enligt statistiken.

– Där har du vår seger, som Teern sa när jag gav honom siffrorna.

Men Alingsås var överlägset i alla delar i denna semifinal.

Mikael Aggefors är i gammalt gott slutspelsslag och vann målvaktsmatchen klart: 48 i räddningsprocent mot Guifmålvakternas 25.

Kristianstad visade i går mot Ystad att det går att vinna med många (19) tekniska fel också. Men det är förstås bättre att landa på fem(!) tekniska fel som Alingsås gjorde i dag, samtidigt som motståndarna har 16.

AHK fortsätter också visa upp en imponerande bredd. Man går runt på massor av spelare och målskyttet fördelas på många – hela sju spelare gjorde mellan tre och fem mål i går.

■ ■ ■

Guif är ett helt annat lag på hemmaplan, elitseriens bästa till och med, så det blir säkert en annan matchbild i Eskilstuna.

Men sett till klasskillnaden i den här matchen så kan jag inte se Alingsås missa en ny final.

■ ■ ■

Elitseriens största svin