Därför lämnade Helle Thomsen

Thomsen: "Bäst för det svenska landslaget"

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Helle Thomsen och Thomas Sivertsson.
SPORTBLADET

Danskan tog Sverige till EM-brons och säkrade VM-biljetten efter en seger mot Kroatien i playoffen.

Efter ett år med landslaget valde Helle Thomsen att hoppa av.
För DN avslöjar hon varför.

1 juni 2014 var en ljus dag för svensk handboll, det var nämligen då som danskan Helle Thomsen gjorde entré i det svenska landslaget bredvid Thomas Sivertsson. Och hon gjorde sin grej. Tillsammans med Sivertsson tog hon det svenska laget till EM-brons och i juni säkrade truppen även VM-biljetten efter en vinst mot Kroatien i playoffen i Danmark.

Handbolls-VM är runt hörnet och det svenska laget spelar utan Thomsen vid sin sida.
Träningsmatchen mot Rumänien var kanske inte den mest önskade uppvärmningen när svenskorna förlorade med tre bollar i Eslöv (30-33).

– Thomas och jag hade inte helt och hållet samma handbollsfilosofi. Vi försökte men den sista biten saknades. Vi tänkte inte lika och jag menar att när man tränar ett landslag så är det viktigt att man har samma syn på saker. Men det hade inte vi, säger Helle Thomsen till Dagens Nyheter.

"Det bästa för svenska landslaget"

Att lämna det svenska landslaget var ett beslut hon funderat länge och noga på men var i slutändan det rätta.

– Det var inget beslut jag tog på tio dagar. Jag har under en längre tid pratat med både Thomas och förbundet om situationen. Jag hoppade av för att jag tror att det var bäst för svenska landslaget. Man ska ha två tränare som jobbar tillsammans och tänker lika. Jag valde att sluta för Thomas var den som hade varit där längst, menar Thomsen.

Anledningen till att bryta med det svenska landslaget menar Thomsen inte hade något att göra med spelarna utan endast samarbetet med Sivertsson.
– Om Sverige vill vara på topp till VM och OS så tror jag att det här var bra för landslaget.  Jag kände att spelarna litade på mig till 120 procent och att jag hade deras förtroende, säger hon.

Hoppas (också) på Sverige i VM

Danskan ska fortsätta träna Midtjyllandes damlag och har stora förväntningar på det det danska landslaget.
– Det är stora förväntningar på det danska laget, alla hoppas att Danmark går till final och vinner. Jag tror på Danmark och Norge men hoppas också på Sverige, menar hon.

Om det är ett farväl till svensk handboll är dock inte hugget i sten.
– Jag var glad att ha varit där och man ska aldrig säga aldrig. Jag tycker svensk handboll är spännande, ja, kanske det.

LÖRDAG 20.45: Se Sverige-Angola direkt i Kanal 9.

FAKTA

Så här spelar Sverige i handbolls-VM

5/12 20.45 Sverige - Angola

6/12 20.45 Polen - Sverige

8/12 20.45 Sverige - Holland

9/12 20.45 Sverige - Kina

11/12 20.45 Cuba - Sverige