Svenska muren som ska ge medalj

Svenska försvaret är världsklass

Foto: BILDBYRÅN
Här tar det stopp Isabelle Gulldén, Sabina Jacobsen, Linnea Torstenson och Jenny Alm är spelarna som ska stoppa motståndarnas storskyttar. I kväll är det holländkskan Estavana Polman som kommer testa den svenska försvarsmuren.
SPORTBLADET

NÆSTVED. Norge har alltid haft målvakter i världsklass, Balkan producerar skyttarna och Danmark har kantspelarna.

Sverige? Vi har mittförsvararna.

– Det är väldigt hög status att vara bra försvarsspelare i Sverige, säger Linnea Torstenson.

Norge har tre av världens fem bästa målvakter på damsidan och valde att chockpeta Katrine Lunde, 2000-talets bästa på positionen i världen, till VM.

På kanterna kan inget land matcha Danmark som haft världsklasspelare på båda kanterna de senaste 20 åren (också på herrsidan faktiskt).

Tittar vi på skyttar har Balkanländerna fått fram flest världsnamn.

Mittnior? Norge där med: Haltvik, Goksør Bjerkrheim, Hammerseng.

Sverige har visserligen haft två av de senaste 20 årens bästa mittnior i världen: Mia Hermansson Högdahl och Isabelle Gulldén men de är lite för ensamma i det här sammanhanget.

Svårt att ta plats

Nej, är det något Sverige producerat så är det mittförsvarare i toppklass – både på herr-och damsidan: Ola Lindgren, Marcus Ahlm, Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson är några herrar.

Bland damerna har vi bland andra Johanna Wiberg, utsedd till EM:s bästa försvarare 2010, Sabina Jacobsen, korad till EM:s bästa försvarare 2014, och Linnea Torstenson, framröstad som världens bästa försvarare i fjol.

Här på VM är mittförsvararna (treorna) så många och så bra att de får ta plats som tvåor för att få plats i försvaret, som Isabelle Gulldén och Jenny Alm.

– Ingen annan nation har den mängden bra mittförsvarare som vi, säger förbundskapten Thomas Sivertsson, själv världsklassförsvarare som spelare.

Varför får då Sverige fram så många bra mittförsvarare?

– Vi prioriterar försvar mycket i Sverige Man bygger från början på bra målvakts- och förvarsspel, säger Sabina Jacobsen.

– Det är väldigt hög status att vara bra försvarsspelare i Sverige. I andra ligor man spelat är det inte lika prioriterat. Ordning och reda, duktig... det är sånt vi gillar, säger Linnea Torstenson.

Vill få spelstopp

Sivertsson:

– Vi är också starka i analysen som gör vårt försvarsspel flexibelt.

I kväll ska ett av världens bästa försvar få stopp på kvicka och spelskickliga nederländskor.

– Det gäller att få spelstopp på dem och vara mycket aggressiva, säger Jacobsen. Sverige är klart större än Holland rent fysiskt.

– Det ska se ut som en mur som är jävligt svårt att komma förbi. Det ska vara stängt, säger Jacobsen.

* I kväll 20.45 i Kanal 5: Sverige-Holland

FAKTA

Här är länderna som är bäst på de olika positionerna

Målvakter

Norge

 Katrine Lunde är 2000-talets bästa målvakt i världen. Men petades till VM för Kari Aalvik Grimsbø (utsedd till ­bästa målvakt i OS 2012) och Silje Solberg (bästa målvakt i EM 2014). Före den här trion hade Norge legendaren Cecilie Leganger.

Kantspelare Danmark

 Sedan Danmark slog igenom i världstoppen för 20 år sedan har man haft kantspelare i världsklass som Anette Hoffman och Christina Roslyng på vänsterkanten och Janne ­Kolling och Josephine Touray på högerkanten. I dag är Maria Fisker det stora namnet.

Skyttar

Jugoslavien/Balkan

 Gamla Jugoslavien/Balkanländerna har varit bäst på damsidan (och kanske på herrsidan också) att få fram ytternior i världsklass med namn som Svetlana Kitic, Jasna Kolar-Meedan, Bojana Popovic, Andrea Lekic och Kataria Bulatovic.

Mittnior

Norge

 Det blir Norge här också. Eller vilken nation kan matcha Trine Haltvik, Susann Goksør Bjerkr­heim och Gro Hammerseng.

Försvarare Sverige

 Finns många nationer på damsidan med starka försvarsspelare men sett till mängden bra mittförsvarare slår nog ingen Sverige. Efter en lång tradition på herrsidan (Carlén, Lindgren, Siverrtsson, Ahlm, Jernemyr, Karlsson) har damerna klivit fram de senaste sex-sju åren: Tina Flognman, Johanna ­Wiberg, Sabina Jacobsen, Linnea Torstenson, Isabelle Gulldén.