Han bryter ny mark – svenska elittränaren tar pappaledigt

H65:s framgångsrika tränare tycker inte tränarkarriären ska sätta stopp

Foto: BILDBYRÅN
Niklas Harris.
SPORTBLADET

Manliga elittränare som sätter sin karriär på paus när de blir pappor är:

Inte så vanligt.

Framgångsrika Niklas Harris i H65 Höör bryter ny mark.

– Många av mina tränarkollegor tackar ju sina fruar att de kan ha sin tränarkarriär igång. Jag kände bara att jag inte vill ha det så, säger han till SVT.

Niklas Harris var 2011 med och tog H65 Höörs damer till Elitserien, bara tre år senare till final och i fjol vann laget EHF Challenge Cup.

Han trivs väl i klubben och minns tillbaka på flera bragder.

Trots att han får lite ont i magen av att lämna laget var det inte ett alternativ att inte vara pappaledig.

– Min fru har ett väldigt bra jobb som hon trivs med och jag tycker väldigt mycket om mina barn, så då kom jag till den slutsatsen att tränarkarriären inte kan få sätta stopp för min möjlighet att vara hemma med mina barn, säger 43-åringen till SVT.

"Gjort det jag kände var rätt"

När han började fundera insåg han att det inte är så många manliga elittränare som varit pappalediga och han hörde sig för med klubbledningen som var förstående.

H65-tränaren har kontrakt över nästkommande säsong, som han fullföljer via pappaledigheten. Därefter vet han inte vad som händer trots att han tidigare fått flera internationella erbjudande – några stående.

– Men nu vet man inte vad som händer om 18 månader. Det kanske inte ringer någon, då får man ta ett annat jobb. Då får man vinka farväl till tränarkarriären. Men då har jag ändå gjort det jag kände var rätt, säger han i en intervju med SVT.